Як впливає на здоров’я, коли і навіщо зимовий час

Здоров'я, Суспільство

Щороку в останню неділю жовтня, о 4 годині ранку українці переводять стрілки годинників на годину назад, інформує  Голос.if.ua.

Це називається “перехід на зимовий час”.

Суть зміни часу полягає у ефективнішому використанні денного світла.

Що це означає, коли вперше почали переводити стрілки хронометра, навіщо взагалі це робити та як це впливає на самопочуття людини вам розповість “Український інтерес”.

Навіщо переводити стрілку годинника?

Людина, зазвичай, прокидається на початку світлового дня або перед світанком, а лягає спати значно пізніше, ніж заходить Сонце. Якщо перевести стрілки на одну годину вперед (в останню неділю жовтня, о 4 годині), то ми прокидаємось, коли вже має бути сонячне світло і електроенергії нам потрібно менше.

Коли ми переходимо на зимовий час (в останню неділю жовтня, о 4 годині), то фактично повертаємось до свого географічно виправданого часового регіону. Взимку світла частина доби починається значно пізніше за звичний час пробудження людей.

Як наслідок, людина прокидається, а на вулиці ще темно. Якщо ж перевести стрілки годинника назад, тоді ми поспимо на годину довше та побачимо хоч якесь світло, коли прокинемось. Також витратимо менше електроенергії і почуватимемось краще, бо фізіологічно прокинутись, коли темно не дуже добре для людини, але про це далі.

Історія переведення годинників

Разом з Україною по всьому світу двічі на рік крутять стрілки годинників у 109 державах. Але коли це все почалося, як давно люди прийшли до таких змін?

На початку ХХ століття першими “рухати час” почали у Великій Британії. Ця процедура дозволяла значно економити природні та виробничі ресурси, за рахунок більш раціонального використання природного світла у робочий час.

Батьком цієї традиції вважається англійський винахідник Вільям Віллет. Ця оригінальна ідея прийшла йому рано-вранці, коли той на прогулянці помітив, що сонце вже встало, а віконниці багатьох будинків ще не відкриті.

Вільям Віллет. Зображення: BBC

Тут Віллет і зрозумів, як можна краще використовувати світлу частину доби. Завдяки його переконанням Великобританія у 1908 році вперше здійснила переведення стрілок годинника на годину вперед влітку і на годину назад взимку.

Відтоді ця ідея набула популярності, її корисність оцінили багато науковців. Сьогодні вона поширена у багатьох країнах світу.

Однак 161 держава зважаючи на різні особливості свого регіону та способу життя вирішили за краще залишити час без змін.

Зображення: whendoesthetimechange

Перехід на зимовий та літній час в Україні здійснюють з 1996 року. У 2011 році Верховна Рада України намагалася скасувати переведення годинників на зимовий час, але постанова була скасована.

Ілюстрація “зимового часу” стосовно Києва в інших містах світу. Зображення: “Український інтерес”/Анастасія Туловська

Які наслідки для здоров’я?

Перехід на зимовий або літній час може збити з пантелику чутливий до певного розпорядку дня людський організм. Чи може це вплинути на самопочуття?

“Якщо не переводити стрілки годинника, тоді нічого критичного не станеться. У нас є мільйон різних причин інколи вставати трошки раніше. Переведення годинника на годину назад менш стресовий ніж навпаки, коли відбувається перехід на літній час”, – запевняє столичний кардіолог вищої категорії Форосенко Вікторія.

Вставати, коли ще темно, набагато важче, ніж у той самий час, коли вже є світло. Переведення годинника розраховано на те, щоб день розпочався фізіологічно правильніше, тобто, зі світанком. Багато країн світу практикують це, ніде ніякої катастрофи нема. І Україна не виняток.

Фото: Shutterstock

За словами лікаря, у людському організмі закладені циркадні ритми. Тобто наш організм підпорядкований певним коливанням: тиску, пульсу, викиду гормонів, фізичної, розумової активності. Ці циркадні ритми залежать від зміни дня та ночі, світлого та темного часу доби теж. Вночі хочеться спати, а вдень людина вже активна. Є люди, в яких порушені ці циркадні ритми, але основна маса населення живе спокійно.

Однак статистичні дані свідчать про те, що з переходом на літній час зростає кількість звернень до медичних установ з гіперточніми кризами, серцевими нападами.

“Взагалі для періоду осені та весни характерно підвищення серцевих проблем, незалежно від переведення стрілок годинника. Це не настільки значимо, щоб робити з цього певні висновки”, – заспокоїла кардіолог.

Поради, які допоможуть організму адаптуватися до нового часу:

  • Лягайте спати трохи раніше. Кожен день потрібно намагатися спати на 15 хвилин більше. Такі зміни підготують організм до зміни режиму.
  • За кілька днів до переведення часу варто обмежити вживання алкоголю та кави.
  • Деякі люди полюбляють подрімати вдень. Їм варто змістити час свого сну уперед і приділяти денному сну не більше 30 хвилин.
  • На вихідних варто дотримуватися звичного режиму дня і йти спати не пізніше півночі.
  • Щоб уникнути проблем зі сном, на ніч не варто наїдатися, а краще випити склянку теплого молока або м’ятного чаю.

Тож хвилюватись не варто, українцям залишається лише заощаджувати на електроенергії та спати на годину довше.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.