У Франківську суд відмовив столичній фірмі, яка хотіла стягнути 5 тисяч гривень з санаторію

Новини

Господарський суд Івано-Франківської області відмовив у задоволенні позову ТОВ «Укр Газ Ресурс» проти Спеціалізованого санаторію «Косів» МОЗ України про відшкодування 5 тис. грн, сплачених за розгляд в АМКУ скарги на неправомірні дії самого санаторію, про це інформує  Голос.if.ua .

Суд вирішив, що заявлені позивачем витрати не є збитками у розумінні Цивільного та Господарського кодексів:

«…Заявлені позивачем до відшкодування витрати не є збитками у розумінні ст. 22 ЦК України, ст. ст. 224225 ГК України, так як понесені саме з метою реалізації свого права на оскарження процедури державної закупівлі, а не у зв`язку з протиправною поведінкою відповідача по відношенню до позивача, не мають обов’язкового характеру та не перебувають у причинному зв’язку з діями відповідача».

Нагадаємо, йдеться про тендер Спеціалізованого санаторію «Косів» на закупівлю природного газу, оголошений наприкінці 2018 року. За результатами аукціону, у січні 2019 року замовник опублікував повідомлення про намір укласти з ТОВ «Газ Петроліум» договір вартістю 1,95 млн грн.

Однак, обидва конкуренти потенційного переможця подали скарги в АМКУ на неправомірне рішення замовника про акцепт пропозиції «Газ Петроліуму» – і тендерна колегія Комітету задовольнила їх, вирішивши, що замовник повинен був відхилити пропозицію учасника у зв’язку з її невідповідністю вимогам тендерної документації.

Натомість замовник скасував торги, посилаючись на «скорочення видатків на здійснення закупівлі».

Власне, «Укр Газ Ресурс», будучи одним із скаржників на згаданому тендері, вирішив у судовому порядку стягнути з замовника 5 тис. грн, як шкоду за вимушену дію компанії по оскарженню неправомірних дій санаторію.

Відзначимо, що представники замовника у судовому засідання нагадували, що «оскарження в АМКУ рішення Санаторію було правом самого учасника, а отже, оплата за подання скарги не є збитками та не може бути відшкодована».

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.