Як пов’язаний канабіс і людський організм: новітні дослідження вчених

Здоров'я, Новини

Дослідження американського вченого Йокубаса Жібуркуса свідчать, що кожен людський організм містить у собі ендоканабіноїди – сполуки, які впливають на чималу кількість процесів у людському організмі. Подібні до них – фітоканабіноїди, містить і рослина канабіс, про це інформує  Голос.if.ua .

Про результати свого дослідження доктор Жібуркус розповів під час міжнародної конференції медичного канабісу у Харкові 20 квітня.

Так ендоканабіноїди відіграють важливу роль в організмі живих істот: вони служать сигнальними молекулами між нейронами, які вивільняються з однієї клітини й активують рецептор канабіноїдів, присутній на прилеглих клітинах.

Ендоканабіноїди беруть участь у процесах травлення (регулюванні апетиту), різних запаленнях, больових та стресових процесах, терморегуляції та метаболізму, а також – впливають на пам’ять.

Ендоканабіноїд 2-AG був виявлений у складі коров’ячого й людського материнського молока.

Ендоканабіноїди в людському організмі
Ендоканабіноїди в людському організмі

Однак, механізми й ферменти, які лежать в основі біосинтезу ендоканабіноїдів, досі невідомі, їх активно вивчають у світі.

У грудні минулого року після тривалого обговорення і ґрунтовних досліжень Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) опублікувала звіт, де визнала, що канабідіол не несе ризиків залежності. Натомість має позитивний ефект при епілепсії та у паліативній допомозі.

Разом з тим, ВООЗ не готова рекомендувати канабідіол у медицині через брак досліджень. Ґрунтовніший звіт про терапевтичну цінність рослини і ризики для громадського здоров’я від неї ВОЗ має намір опублікувати вже цієї весни.

Що лікують коноплі
Що можуть лікувати препарати з канабісу

В Україні жодних досліджень медичних властивостей конопель не можливо проводити. Бо у нас рослина канабіс внесена законодавством у список небезпечних психотропних речовин. І вивчати її теж не можна.

Ситуація з повною забороною рослини, яка має лікувальний потенціал, і стала причиною того, чому науковці, активісти пацієнтських організацій та лікарі звертаються до українських чиновників – дозволити медичні дослідження канабісу

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.