У Чернівецькому університеті зафіксовано спалах кору

Здоров'я, Новини, Суспільство

У Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича зафіксовано спалах кору. Про це 18 жовтня повідомила пресслужба обласного лабораторного центру МОЗ України, про це інформує Голос.if.ua.

Із 25 вересня до 17 жовтня в університеті на кір захворіло восьмеро студентів.
На нараді в лабораторному центрі вирішили, що у чернівецьких вишах мають бути координатори, які співпрацюватимуть із департаментом охорони здоров’я Чернівецької облдержадміністрації та лабораторним центром.
“Заплановано, що дані фахівці повинні не тільки оперативно повідомляти медиків у разі появи нових випадків захворювання на кір у їхніх вишах, а й здійснити збір та узагальнення інформації про вакцинальний статус усіх студентів. Проведення даної роботи необхідне для того, щоб департамент охорони здоров’я міг організувати постачання достатньої кількості вакцини для імунізації проти кору студентів, які бажають отримати захист або які не мають відомостей про вакцинацію”, – повідомили у центрі.
Також на базі цих вишів можуть розгорнути тимчасові пункти вакцинації.
Кір – гостре інфекційне вірусне захворювання, яке може призвести до летального результату. Основні симптоми хвороби: висока температура, запалення слизових оболонок порожнини рота і верхніх дихальних шляхів, кон’юнктивіт, плямисто-папульозний висип на шкірі і загальна інтоксикація. Специфічного лікування кору немає. Щеплення – єдиний надійний захист від кору.
Всесвітня організація охорони здоров’я повідомляла, що кількість хворих на кір у Європі у 2018 році становила понад 82 тис. осіб, водночас найбільше хворих було в Україні. У 2018 році в Європі від кору загинуло 72 людини, із них 16 – на території України. У ВООЗ підкреслили, що причиною спалаху кору в Україні є низький рівень вакцинації.
За перші дев’ять місяців 2019 року в Україні захворіло на кір 57 982 людини, зокрема 30 517 дітей; від ускладнень, спричинених хворобою, померло 20 осіб, повідомили в Центрі громадського здоров’я при МОЗ 30 вересня. За даними відомства, від початку спалаху, із літа 2017 року, на кір в Україні захворіло понад 115 тис. осіб.

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.