Статті і документальні світлини: у Франківську презентували книгу, присвячену Степану Пушику (ФОТО)

Новини, Суспільство

У середу, 9 жовтня, в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася презентація книги завідувача кафедри українознавства і філософії Івано-Франківського національного медичного університету, професора, академіка Володимира Качкана «За престолом нації: Степан Пушик в орамленні доби», про це інформує Голос.if.ua 

До книги, присвяченої 75-річчю видатного письменника, вченого, громадсько-політичного діяча Степана Пушика, увійшли найактуальніші статті, есеї, розвідки, діалоги та рецензії, що їх вибрано з газетно-журнальної періодики різних років. Уперше в літературно-науковий обіг введено більше 300 листів як Степана Пушика, так і різних адресантів з України та з поза її меж. Збагачує книгу обсяговий розділ документальних світлин, пише пресслужба франківського медуніверситету.

«Мені здається, що ми ще чуємо відлуння його кроків вулицею Шевченка, чуємо його слово. Хоча сьогодні на цій вулиці уже височіє меморіальний бюст в обрамленні його зошитів і книг. І так весело Степан Григорович дивиться на свій улюблений Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника. Його місією було служіння українському слову, народу, рідній землі», – зазначила модератор Ганна Карась.

Книга про Степана Пушика — вже третя в серії праць Володимира Качкана про Шевченківських лауреатів Прикарпаття. Першою була книга про Ярему Гояна «Сповідь душі», другою — книга «Той, що бачить вічність», присвячена фотомитцю Василю Пилип’юку.

«Степан пішов від нас тілесно, але він є між нами такий великий, що пройде не одне десятиліття перш ніж ми осмислимо його велич. Я взявся за цю книгу, щоб показати, що є речі високі. У пам’яті має залишитися посутнє, а різні дрібниці, балачки мають відсіятися. Ми говоримо про величезне надбання, про літературний, мистецький, культурологічний огром, який залишив Степан», – каже Качкан.

Своїми думками і спогадами про Степана Пушика на презентації поділилися начальник управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської облдержадміністрації Володимир Федорак, перший проректор ІФНМУ професор Ганна Ерстенюк, міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, завідувач кафедри української літератури Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника професор Степан Хороб.

Під час презентації неодноразово висловлювалась думка про необхідність ширшого вивчення творчого і наукового спадку Степана Пушика, дослідження і опублікування його архівів. Так, нині готують до видання щоденники науковця, а також ініціюють наукову конференцію, присвячену тематиці давнього Галича, над якою самовіддано працював Степан Пушик.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.