Валютна турбулентність збільшиться

Економіка, Новини

У вівторок на валютному ринку можливі досить істотні коливання котирувань в межах до 10-15 копійок як у бік збільшення, так і в бік зниження курсу.

Валютна турбулентність збільшиться про це інформує Голос.if.ua з посиланням на матеріал Finance.UA.

Крім того, що курсові завдання у учасників торгів експортерів і імпортерів будуть абсолютно протилежними і збережеться залежність нашого малооб’ємного міжбанку від виходів великих клієнтів з сумами від 10 млн доларів і вище – так серйознішу роль сьогодні відіграють і дії нерезидентів.

8 жовтня відбудеться аукціон Мінфіну з розміщення ОВДП, де інвесторам будуть пропонуватися облігації за номіналом на суми і терміни: 500 млн гривень на термін 181 днів, 500 млн – на 357 днів і 2 млрд – на 1099 днів. Загалом обсяг розміщення 3 млрд гривень, що є не найбільшою пропозицією з боку Мінфіну останнім часом. Інтерес для нерезидентів викликають в основному папери на 1099 днів. Якщо Мінфін і потенційні покупці зійдуться в компромісі щодо прибутковості, то можливі продажі валюти на міжбанку в еквіваленті до 100-110 млн доларів. Це позначиться на загальних настроях учасників торгів і психологічно спрацює на користь зміцнення гривні. Підтримає цей настрій і зниження ліквідності в банківській системі на ранок 8 жовтня майже на 3 млрд гривень – з 44,8 млрд гривень до 41,8 млрд.

Проти гривні поки грає готівковий ринок, де досі спостерігається істотний розкид котирувань купівлі/продажу валюти і підвищений попит на неї. Спекулятивні ігри на різниці котирувань готівкового валютного ринку і міжбанку продовжаться сьогодні, що буде періодично впливати на перебіг торгів і поведінку банків.

Додасть попиту на валюту і як зростання активності в її скупці з боку імпортерів енергоносіїв (опалювальний сезон ось-ось почнеться), так і з боку «дочок» іноземних компаній з їх черговою порцією репатріації дивідендів. Це знову зіграє «на підвищення» котирувань.

Спекулянти сьогодні працюватимуть як у форматі “в дві сторони”, так і періодично підлаштовуючись під дії великих гравців – намагатимуться погойдати курс.

НБУ намагатиметься не втручатися в ситуацію при браку валюти на ринку, щоб не витрачати ЗВР. Але якщо ситуативно виникне найменший надлишок пропозиції долара – регулятор із задоволенням скупить його на міжбанку через Matching.
Ми очікуємо на сьогодні курсових коливань в достатньо широких межах з коридором по долару в межах 24,65-24,95 гривень при обсягах операцій до 240 млн доларів при укладенні до 510 угод.

Курс долара на Міжбанку – графік:

Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 24,72 / 24,76
євро – 27,17 / 27,22
російський рубль – 0,3807 / 0,3818

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.