З початку року піротехніки ДСНС України вилучили та знищили понад 48 тисяч вибухонебезпечних предметів

Новини, Суспільство

Піротехнічні підрозділи ДСНС України щодня проводять роботи щодо обстеження території країни, виявлення, вилучення та знищення вибухонебезпечних предметів часів минулих війн, інформує  Голос.if.ua. Лише впродовж минулої доби здійснено 40 виїздів, під час яких виявлено 1 тис.182 боєприпасів, у тому числі 73 авіаційні бомби.

Так, 30 вересня піротехніки Аварійно-рятувального загону спецпризначення Головного управління ДСНС у Хмельницькій області у спеціально відведеному місці знищили дві фугасні авіабомби: ФАБ-100 та ФАБ-250 часів Другої світової війни. Небезпечну знахідку було виявлено на колишньому військовому полігоні в м. Старокостянтинів.

На Львівщині піротехнічне відділення 2-го Спеціального центру швидкого реагування ДСНС України вилучило 25 одиниць вибухонебезпечних предметів часів Другої Світової війни, а саме: 23 одиниці 75-мм артилерійських снарядів та 2 одиниці мінометних мін калібру 81-мм та 51-мм. Боєприпаси виявлено головним лісничим у лісовому масиві поблизу міста Броди Львівської області.

29 вересня у Деснянському районі столиціа саме на вул. Пухівській, 1, було виявлено артилерійський снаряд АС-76 мм часів Другої світової війни, який вилучили та знищили піротехніки Мобільного рятувального центру швидкого реагування ДСНС України.

28 вересня піротехнічною групою Аварійно-рятувального загону спецпризначення Головного управління ДСНС у Херсонській області також було знищено 85 одиниць боєприпасів часів Другої світової війни. Вибухонебезпечні предмети знайдені напередодні, 27 вересня, пошуковою групою під час проведення розкопок у Великолепетиському районі на відстані 12 км від с. Рубанівка. Серед боєприпасів виявлено артснаряди, мінометні та протитанкові міни, гранати, а також протитанкові снаряди.

Крім того тривають роботи щодо розмінування звільнених територій Донецької та Луганської областей.

Зокрема, упродовж 30 вересня підрозділами ДСНС України на території Донецької області, де проводиться ООС, було обстежено 10,1 га території та виявлено і вилучено 32 ВНП.

На Луганщині, піротехніками ДСНС України було перевірено 0,78 га місцевості, де було виявлено та вилучено 56 одиниць вибухонебезпечних предметів та 45 набоїв.

Загалом, з початку року піротехнічні підрозділи ДСНС вилучили та знищили 48 тис. 262 вибухонебезпечних предмета, у тому числі 844 авіаційні бомби.

Тож, з метою попередження нещасних випадків серед населення в разі виявлення вибухонебезпечних предметів, Державна служба України з надзвичайних ситуацій вкотре звертається до громадян з проханням дотримуватися правил безпечного поводження з вибухонебезпечними або невідомими предметами!

Категорично забороняється:

  • торкатися підозрілого предмету або пересувати його;
  • заливати його рідинами, засипати ґрунтом або чимось його накривати;
  • здійснювати на підозрілий предмет звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив, адже практично всі вибухові речовини чутливі до механічних, звукових впливів та нагрівання;
  • намагатися самостійно знешкоджувати знахідку.

Пам’ятайте, що у разі виявлення вибухонебезпечних предметів необхідно відразу повідомити про це за номером «101» або «102» та ні в якому разі не намагатися самостійно ідентифікувати знайдені боєприпаси.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.