Василь Кедик про півмільярдний кредит: таке рішення міської ради — це крок до фінансової неспроможності міста

Економіка, Новини

Депутати Івано-Франківської міської ради на сьогоднішній сесії проголосували за кредит в розмірі 500 млн грн, Голос.if.ua  інформує  з посиланням на Фіртка.

Відсоткова ставка по кредиту 19,5% річних з можливістю перегляду кожних 6 місяців у разі зміни облікової ставки Нацбанку, але не менше ніж 16% річних.

Строк погашення основної суми боргу не пізніше 30 червня 2023 року.

У минулому році місто вже взяло кредит в розмірі 300 млн грн під 22% річних. Таким чином, крім тіла кредиту місто щорічно платитиме не менше 146 млн грн по відсотковій ставці.

За словами політолога Василя Кедика, таке рішення міської ради  це крок до фінансової неспроможності міста, на фоні нездатності нормально використати фінансові інструменти децентралізації.

“Цікаво, що є ще кредит ЄБРР, який теж треба віддавати. І все це спадок для нової влади, оскільки нове кредитне зобов’язання планують взяти до червня 2023 року. Наступників не питають про їх плани. Натомість нав’язують інфраструктурні проєкти за кредитні кошти, ними не взяті. Оскільки термін каденції чинної міської ради до того часу давно завершиться, нові депутати матимуть тягар на шию, від якого не зможуть відмовитись. Не кажучи вже про те, що в проекті рішення з обгрунтуванням використання кредитних коштів роздали депутатам за 10 хвилин до початку сесії”, – прокоментував Кедик.

За словами міського голови Руслана Марцінківа, дане рішення пройшло усі потрібні погодження Мінфіну, встановлені межі кредитування.

“Далі оголосимо конкурс між банками. Котрий запропонує найвигідніші умови, з тим і укладемо договір”, – каже міський очільник.

На що піде кредит:

  • купівля комунального транспорту;
  • будівництво моста;
  • будівництво та капремонт шкіл і садків;
  • будівництво і капремонт закладів культури; капремонт медичних закладів;
  • будівництво і капремонт доріг.
Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.