Льодовики Антарктики стали рухатися в два рази швидше

Без рубрики

Британські вчені вивчили дані супутників і з’ясували, що завдяки талій воді деякі льодовики Антарктики протягом кількох днів у році рухаються в 2 рази швидше, ніж зазвичай. На них діє сила тяжіння, внаслідок чого відбувається зміщення під ухил, а рух обумовлено внутрішнім деформуванням льоду або відбувається через ковзання крижаної брили по поверхні ґрунту.

За результатами дослідження, опублікованого на порталі Nature Communications, про це інформує Голос.if.ua з посиланням на cikavosti.com, було з’ясовано, що льодовики Антарктики починають рухатися швидше під час сплеску танення снігу. Ці явища взаємопов’язані, оскільки проникаюча під лід тала вода з поверхні льодовика розм’якшує ґрунт під вагою крижаної брили і впливає на зменшення сили тертя. Фахівці дотримуються такої думки: при потеплінні в Антарктиці, відповідно, танення на поверхні буде виникати нерідко і охоплювати ширшу територію. Таким чином, швидкість танення є головною причиною, що визначає посилений рух крижаного щита до моря.

Цей фактор танення льодовиків в Антарктиці ще не врахований у формах, які використовують, щоб спрогнозувати майбутній баланс маси крижаного покриву південній області земної кулі і його внесок у збільшення рівня моря. Якщо врахувати той факт, що температура в Антарктиці підвищується, як і темпи танення льодів, то дане відкриття може стати необхідним для подальшого передбачення швидкості підвищення рівня води в Світовому океані

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.