«За тиждень схудла на 7 кілограмів», – дружина полоненого франківця, який понад 5 років сидить за ґратами в Криму

Кримінал, Новини, Суспільство

Декілька днів тому в Україні відбулася визначна подія – на Батьківщину повернулися 35 полонених українців.

Здебільшого це ті люди про яких багато писали та говорили, тобто найпопулярніші. Але ще 134 політв’язні перебувають у в’язниці. Серед них і житель Івано-Франківська Микола Шиптур.

Як саме чоловік потрапив у полон, у чому його звинувачують та як живе сім’я політв’язня, Версії з  розпитали у дружини полоненого, про це інформує Голос.if.ua .

Довгих 5 років розлуки

Зустрічаюся з Юлею (дружина Миколи) вдома, вона відкриває сімейний альбом, показує фото і розповідає:

“Я не бачила чоловіка вже понад 5 років. Він просто не хоче, щоб я їхала, мабуть боїться за нас із сином. Я ніколи не могла подумати, що таке може статися, ми разом працювали за кордоном і заробляли на життя. Коли приїхали в Україну, то на Майдані почалися сутички і мітинги. Микола не міг сидіти вдома і поїхав у Київ, де переважно займався охороною однієї з ключових революційних локацій – КМДА. Потім, соратники покликали поїхати в Крим і підтримати акцію до 200-річчя Шевченка. Як мені повідомили, вони хотіли використати майданівський досвід і подбати про безпеку учасників мітингу на випадок провокацій. Але я про це дізналася пізніше.

Чоловік мені щодня мені телефонував і розповідав усе: де був, що робив,як ситуація. В неділю, 9 березня, я поговорила з ним зранку, Микола сказав, що скоро приїде і все…більше він не дзвонив. Я ніби передчувала щось недобре, бо такого ніколи не було. Але ввечері заснула і пізно вночі мене розбудив телефонний дзвінок, це був адвокат. Він спитав чи я дружина Миколи Шиптура. Я відповіла: «Так». Він і повідомив, що чоловіка затримали в Криму. Я не повірила, адже знала, що Микола у Києві і про переїзд мені не говорив ні слова.

Колонія забрала здоров’я

Далі були допити і суд. У травні 2015 року підконтрольний Кремлю суд в Севастополі засудив мого чоловіка до 10 років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії суворого режиму. Після апеляції термін ув’язнення зменшили до 9 років.

Як мені пізніше стало відомо, що у Криму він разом з однодумцями розвішував плакати з написами «Крим – це Україна». Їх побачили представники тамтешньої «самооборони» і затримали нібито за замах на вбивство. Але насправді це його ледь не вбили, якби не втрутилася поліція мого чоловіка вже не було б в живих. Пам’ятаю, що після затримання він мав безліч гематом на голові та поламані пальці. У вироку сказано, що Микола навіть хотів зірвати «референдум».

Через тривале перебування в ув’язненні і погане харчування у Миколи погіршився стан здоров’я. Самі знаєте як в СІЗО годували. Зараз усі питають як я тут справляюся. А я вже звикла, хоч зразу було тяжко. Коли чоловіка затримали і засудили я залишилася з сином. Але знаєте, Бог добрий – допомагає і ми справляємося.

Надіється на обмін

За ці 5 років було багато всякого. Коли я дізналася, що чоловіка в Криму затримали і його судитимуть, то схудла за тиждень на 7 кілограмів. Важко було дізнатися,  Миколу з СІЗО вивезли до Росії, в Краснодар. Там він пробув протягом кількох місяців, але звідти знову привезли до Криму. Хтось каже, що добре коли він тут, все ж таки ближче та й ставляться може краще. Але ставлення всюди однакове, якщо ти нормальна людина, то й так будуть відноситися.

Микола дуже чекає на обмін. Раніше говорив, що це неможливо. На перший етап обміну на 100% був впевнений, що не потрапить у списки, а потраплять «най-най», відоміші політв’язні. Тепер він дуже сподівається, що незабаром побачить мене, сина та рідних”.

Довідково:

Миколу Шиптура внесено в список українських громадян, яких російська влада незаконно утримує в Криму. Його ім’я також значиться в зверненні Верховної Ради України до парламентів іноземних держав із вимогою засудити репресії Росії щодо українських політичних в’язнів.

Розмовляла Марія Франчук

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.