Монету-писанку із зображенням Єлизавети ІІ подарували Музею писанкового розпису у Коломиї

Новини, Суспільство

Як і три попередні,  четверту монету-писанку для Музею писанкового розпису подарувала відома мисткиня жіночих прикрас з бісеру, дослідниця народного мистецтва Марія Рипан з Торонто (Канада).

Срібну монету виготовив Королівський канадський монетний двір, пише Голос.if.ua з посиланням на Музейний простір.

На монеті зображено профіль королеви Єлизавети ІІ та пам’ятник українській писанці в канадському місті Вегревілі (провінція Альберта), більшість населення якого українці.

Цей перший у світі пам`ятник  писанці зведено 1975 року за проектом українця Павла Цимбалюка й присвячено сторіччю канадської кінної поліції, яка всіляко допомагала  першим нашим поселенцям і їхнім нащадкам. З-поміж сотні проектів конкурсна комісія обрала саме пам`ятник  велетенської писанки, що символізує мир і безпеку.

Дизайн монети виконала канадська художниця українського походження Анна Мораш. Монету викарбувано із 31,82 грама чистого срібла, номіналом 20 канадських доларів. Загальний наклад — 5 тисяч штук.

Пані Марія представила також відеопрезентацію «Писанки Північної Америки», під час якої розповіла про сучасне писанкарство в Канаді і США.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.