7 звичок, які псують ваш зір

Здоров'я, Новини

З яким зором народжуватися – вирішувати, на жаль, не нам. Розіграшем «плюсів» і «мінусів» займається генетична лотерея. Так що комусь щастить зі стовідсотковим зором, хтось уже з дитинства нерозлучний з окулярами, а хтось спостерігає постійні скачки – в залежності від рівня навантажень і турботи про своє здоров’я.

Втім, вітаміни і регулярні відвідування окуліста теж не є гарантією стабільних і довгострокових стовідсоткових показників, інформує Голос.if.ua . Занадто багато факторів вступає в гру, і головний з них – старіння організму. До того ж, якщо проаналізувати ситуацію в Загалом, можна помітити, що дуже часто ми самі доводимо зір до точки неповернення – шкідливими звичками і щоденними діями, які, як нам здається, не мають негативних наслідків. В цьому матеріалі ми зібрали ті з них, які зустрічаються найчастіше і наносять значну шкоду здоров’ю очей.

1. Ви забуваєте одягати сонцезахисні окуляри

Надмірний вплив УФ-променів може пошкодити сітківку і спровокувати розвиток катаракти і появу пухлин. Звичайно, лякатися не варто: такі випадки обумовлені скоріше схильністю зору кожної конкретної людини, однак цей факт треба мати на увазі, відправляючись під пекучі сонячні промені. Також важливо пам’ятати про грамотний вибір лінз в спекотну пору року. Намагайтеся віддавати перевагу моделям з позначкою UV, які створять додатковий захисний бар’єр між вашою сітківкою і потоком УФ-променів.

2. Ви курите

В офтальмології давно доведений зв’язок між курінням і підвищеним ризиком катаракти і втратою зору до 40 років. Куріння також може стати причиною вікової макулярної дегенерації, яка пов’язана з пошкодженням маленької ділянки на сітківці, що відповідає за центральний і гострий зір. Коли ця невелика ділянка перестає функціонувати, ви починаєте бачити гірше. А куріння збільшує ризик розвитку захворювання майже в два рази.

3. Ви ходите в басейн або душ з лінзами

Якщо ви не знімаєте лінзи перед тим, як увійти в воду – океанічну, морську, в басейн або просто душ – то ви повинні бути впевнені в тому, що ваші оптичні вироби пристосовані для купання. Наприклад, якщо ваші лінзи високогідрофільні, то слід пам’ятати, що вони здатні пропускати і утримувати воду. А якщо врахувати ту кількість хвороботворних для очей речовин і бактерій, яка присутня, наприклад, в тому ж басейні або річці, то тут виникає серйозна причина для занепокоєння. Наша порада: якщо ви не можете уявити своє життя без водних процедур, не полінуйтеся обзавестися якісними лінзами.

4. Ви часто трете очі

Коли ви трете очі руками і при цьому не замислюєтеся про те, як давно ви їх мили з очищуючим засобом, шанси занести в них бруд і бактерії збільшується в рази. А якщо ви помічаєте, що ця дія стала майже звичкою, то готуйтеся, що синдром рожевих очей стане вашим постійним супутником. Коли ви трете очі, ви пошкоджуєте їх рогівку, а це, в свою чергу, загрожує розвитком кератоконусу – захворювання, при якому рогівка стає тоншою і тому починає випинатися назовні. При цьому тендітні судини навколо очей починають руйнуватися. Легко уявити, як це позначається на здоров’ї очей в цілому.

5. Ви не відриваєтесь від комп’ютера

Якщо ви довго сидите за комп’ютером і майже не відриваєте погляд від екрану, то до кінця дня можете відчути неприємні симптоми сухого ока. Особливо часто це відбувається в тих випадках, коли ви намагаєтеся читати дрібний текст з яскравою блакитною підсвіткою. При таких умовах частота моргань зменшується, через що слизова очей починає повільно, але вірно висушуватися. Через недостатнє зволоження очі швидше втомлюються, зір стає нечітким, а очний кришталик починає деформуватися. Дослідження показали, що довге сидіння за екраном пристрою без відпочинку призводить до погіршення стану сітківки і збільшення ризиків розвитку короткозорості.

Офтальмологи рекомендують дотримуватися правила «20-20-20», щоб ефективно знімати напругу з очей. Через кожні 20 хвилин, проведених за комп’ютером, потрібно відводити погляд в бік на 20 кроків і затримувати його на 20 секунд. Така «розминка» допоможе зняти напругу з очей.

6. Ви харчуєтеся незбалансовано

Говорити про здорове харчування в міських умовах не доводиться, однак спробувати привести свій раціон в порядок все ж таки слід. Більш того, це може навіть вийти. Вітаміни в таблетках і комплексні харчові добавки навряд чи замінять свіжі овочі з городу і зірвані з дерева фрукти, але якщо пройти консультацію у грамотного дієтолога і нутриціолога, то ви зможете знайти їм оптимальну заміну. Тим більше, що без достатнього споживання деяких корисних речовин ваш зір досить скоро почне падати. Морква, чорниця, печінка, шпинат, риба жирних сортів – все це важливо споживати якомога частіше. Брак цих продуктів може привести до ранньої дегенерації сітківки і катаракти, а у випадку з дітьми – до розвитку міопії.

7. Ви не думаєте про освітлення

Увечері буває дуже приємно почитати улюблену книгу при тьмяному світлі настільної лампи, хоча цілком можливо, що іноді ви віддаєте перевагу свічці. Все це звучить дуже добре, але на ділі регулярне читання при поганому освітленні і неправильному сидінні може змінити ваш зір в гіршу сторону всього за кілька місяців. Офтальмологи наполегливо рекомендують працювати, малювати або читати з прямою посадкою і рівномірно розподіленим світлом. В цьому плані читання лежачи – найнебезпечніший варіант, так як безпосередньо веде до проблем із зором (в тому числі короткозорості і астигматизму).

Джерело

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.