Зведення Міноборони України щодо обстановки в районі проведення операції Об’єднаних сил

Відео-новини

Минулої доби російсько-окупаційні війська знову збільшили кількість обстрілів позицій підрозділів Об’єднаних сил. В порушення усіх домовленостей щодо припинення вогню, окупанти вчергове застосували заборонені до використання мінометні системи важких калібрів, активно вели вогонь з озброєння БМП і БТР, гранатометів різних систем та стрілецької зброї. За підрахунками штабу операції, вчора противник витратив 32 міни 120-го та 37 мін 82-го калібру.

Переважна більшість фактів використання ворогом забороненої зброї зафіксовано минулої доби  на луганському напрямку.

Там російсько-окупаційні війська відкривали вогонь вісім разів, при цьому практично в усіх випадках це були мінометні обстріли.

Місцями активного застосування противником забороненої зброї були н.п. Зайцеве, Новгородське, Кримське, Травневе, Майорськ та Луганське. Щоразу окупанти випускали від трьох до дев’яти мін обох калібрів та цілили з кулеметів і гранатометів. Ворог бив з напрямку Озерянівки, Гольмівського, Широкої Балки, та Нижнього Лозового.

Військовослужбовці зі складу Об’єднаних сил вели оборонні дії та в усіх випадках вживали заходів з метою придушення ворожого вогню, застосовуючи піхотну зброю.

Донецький напрямок. Тут російсько-окупаційні війська здійснили вдвічі більше обстрілів ніж на луганському напрямку, хоча міномети противник застосував лише двічі. Так, п’ятнадцять разів окупанти відкривали прицільний вогонь в бік опорних пунктів українських військ. В епіцентрі бойових дій знову опинилося с. Водяне – тамтешні позиції українських військ потрапляли під ворожий вогонь п’ять разів за добу. Найпотужнішим у цьому районі був обстріл, якого ворог завдав о пів на сьому ранку з напрямку с. Ужівка. Тоді упродовж майже 40 хвилин окупанти обстрілювали наші позиції з мінометів 120-го калібру, та витратили загалом тринадцять мін.

Вдруге противник застосував заборонену зброю проти захисників Авдіївки. Сталося це надвечір, а саме о 17.20. Вогневий наліт був доволі потужним і тривав більше години. Тоді  в районі наших позицій вибухнули десять ворожих мін калібру 120 мм. Мінометний вогонь противник супроводжував пострілами з автоматичних і ручних гранатометів.

Також ворожі постріли лунали вчора поблизу Верхньоторецького, Гнутового, Лебединського,  Новогнатівки, та с. Пищевик. Там російсько-окупаційні війська вели вогонь з піхотної зброї.

Шість разів за добу наші оборонці відкривали вогонь у відповідь із застосуванням чергових піхотних засобів.

В результаті бойових дій, що тривали минулої доби в районі проведення операції, під час виконання бойового завдання, на превеликий жаль загинув український захисник – військовослужбовець Національної гвардії.

Висловлюємо співчуття рідним, близьким та бойовим побратимам загиблого Українського героя. Вічна пам’ять!

Щодо обстановки на лінії зіткнення станом на 12.00 13 вересня 2019 року.

Від початку доби і станом на цю мить противник відкривав вогонь чотири рази.

Так, о пів на четверту ранку в районі с. Зайцеве зафіксовано ворожий мінометний вогонь з витратою п’ять мін 82-го калібру.

Через дві години противник застосував міномети того ж калібру під час обстрілу Майорська. Тоді окупанти випустили в бік наших оборонних позицій вже десять мін.

Також ворожий вогонь з піхотної зброї фіксувався неподалік Новотроїцького та Мар’їнки.

Внаслідок сьогоднішніх обстрілів двоє українських захисників дістали поранень. Наразі тривають заходи щодо надання їм невідкладної медичної допомоги.

Тим не менш, військовослужбовці зі складу Об’єднаних сил повністю контролюють противника по усій лінії зіткнення та готові до будь яких ворожих дій з боку окупантів.

За інформацією Головного управління розвідки Міноборони України, командування російських окупаційних військ під виглядом посилення безпеки військових об’єктів збільшує площі мінно-вибухових загороджень, у т.ч. у визначених районах розведення військ.

Зокрема, інженерно-саперні підрозділи 1 (Донецьк) та 2 (Луганськ) АК ЗС РФ здійснюють додаткове мінування узбіч польових доріг, автошляхів і шляхопроводів зі встановленням протипіхотних та протитанкових мін. При цьому, мінуються земельні ділянки сільськогосподарського призначення.

Зазначені дії російських окупаційних військ посилюють загрозу життю населення на тимчасово окупованій території у Донецькій та Луганській областях.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.