В Україні оголошено найвищий рівень пожежної небезпеки: рятувальники закликають громадян не провокувати пожежі у природних екосистемах!

Новини, Суспільство

За даними УкрГідрометцентру, у більшості областей України до 4 вересня утримається надзвичайна пожежна небезпека 5 класу,пише Голос.if.ua   

І такий невтішний прогноз не лише спричиняє незручності для громадян, а ще й створює передумови для різкого збільшення кількості загорянь на території України.

Так, лише впродовж минулої доби в Україні виникло 337 загорянь на відкритих територіях.

Зокрема, 1 вересня рятувальники Івано-Франківщини 6 разів виїжджали на ліквідацію пожеж сухої трави та сміття в Калуському, Тисменицькому, Галицькому районах.

31 серпня пожежно-рятувальні підрозділи Кіровоградської області 15 разів залучались на гасіння пожеж у екосистемах та на відкритих територіях населених пунктів.

На Херсонщині вогнеборці ліквідували пожежу сухостою, яка загрожувала житловим будівлям у с. Львове. У результаті загоряння вогнем було знищено сухостій на площі 200 кв. м та господарчу споруду.

Також не припиняють горіти полігони твердих побутових відходів на Миколаївщині. Зокрема, наразі проводиться ліквідація осередків тління на території сміттєзвалища в с. Таборівка Вознесенського району.

Чи не кожного дня чимало сил та засобів витрачається на ліквідацію пожеж на відкритих територіях. З початку року їх виникло вже більше 40 тисяч. І шкода, що громадяни не розуміють у скільки державі обходиться один залишений на узбіччі недопалок, або сміття.

Тож, зважаючи на спекотну погоду, а також те, що пожежонебезпечний період наразі знаходиться у своїй активній фазі – загроза виникнення загорянь буде тільки зростати.

З огляду на такі прогнози, Державна служба України з надзвичайних ситуацій закликає громадян не провокувати пожежі на відкритих територіях та дотримуватися елементарних правил безпеки під час перебування у природних екосистемах.

Протягом пожежонебезпечного періоду забороняється:

  • спалювати стерню та післяжнивні залишки на сільськогосподарських полях;
  • відвідувати хвойні ліси при оголошенні надзвичайної пожежної небезпеки 5-го класу;
  • розводити багаття у лісі та лісопосадках;
  • заїзджати автомобілем до лісу;
  • палити, кидати у лісі та лісопосадках непогашені сірники або недопалки;
  • залишати у лісі просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір’я;
  • полювати у лісі з використанням вогнепальної зброї;
  • створювати смітники та спалювати відходи;

Шановні громадяни! Якщо ви помітили займання в лісах, посадках та на відкритих територіях, негайно телефонуйте за номером «101».

Пам’ятайте, що лише дотримання елементарних правил пожежної безпеки застереже від трагічних наслідків та матеріальних збитків.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.