Продукти, споживання яких призводить до раку і ранньої смерті

Здоров'я, Новини

Боротьба зі збільшенням ваги і ожирінням є поширеною і дорогою проблемою охорони здоров’я, яка призводить до збільшення ризику розвитку серцево-судинних захворювань, діабету 2 типу та раку, серед інших прикладів.

Згідно з останніми наявними даними, 18,5% американських дітей і майже 40% дорослих в даний час страждають не просто від зайвої ваги, а від ожиріння. Це значне збільшення порівняно з показниками 1999/2000, коли це були трохи менше 14% дітей і 30,5% дорослих.

Дослідження пов’язали збільшення об’єму талії з рядом різних причин, в тому числі з переробленими продуктами, газованими напоями та високовуглеводною дієтою. Ризики, пов’язані з жиром на животі у літніх людей, включають підвищену небезпеку розвитку серцево-судинних захворювань і раку, інформує Голос.if.ua.

Мілленіали більш схильні до ракових захворювань, пов’язаних з ожирінням, ніж їхні батьки

З ростом темпів поширення ожиріння, ростуть і пов’язані з ним проблеми зі здоров’ям, включаючи рак. Згідно зі звітом про глобальне поширення раку, опублікованому в 2014 році, ожиріння вже є причиною приблизно 500000 випадків смертей від раку щороку, і це число, швидше за все, продовжить рости в найближчі десятиліття.

Зміни в раціоні призводять до епідемії ожиріння

Дослідження неодноразово показували, що, коли люди переходять з традиційної дієти з цільної їжі на перероблені продукти (які містять велику кількість рафінованого борошна, обробленого цукру і шкідливих рослинних олій), за цим неминуче слідують хвороби.

Нижче наведено лише кілька прикладів статистики, яка говорить за себе. Більше подробиць ви можете дізнатися зі статті дослідника харчування Кріса Ганнарса від 8 червня 2017 року, в якій перераховані 11 графіків, які показують “що не так із сучасною дієтою”.

За останні 200 років споживання цукру зросло з 2 до 152 фунтів на рік. Хоча американцям радять отримувати тільки 10% калорій з цукру, що дорівнює приблизно 13 чайним ложкам в день при дієті в 2000 калорій, середнє споживання становить 42,5 чайних ложки в день.

Важливо розуміти, що мети в 10% практично неможливо досягти на дієті з переробленої їжі. Дослідження показують, що тільки 7,5% населення США, а саме ті, хто споживає найменше перероблених продуктів харчування, насправді слідують дієтичним рекомендаціям.

Для того, щоб спалити калорії з одного газованого напою об’ємом 12 унцій, вам доведеться ходити швидким кроком протягом 35 хвилин. Для того, щоб спалити шматок яблучного пирога, знадобиться 75.

Газовані напої і фруктові соки особливо шкідливі, як показують дослідження, так як вони підвищують ризик розвитку ожиріння у дитини на 60% за щоденну порцію. Дослідження також показали, що рафінована високовуглеводна дієта в цілому несе таку ж кількість ризиків, як куріння, збільшуючи ризик розвитку раку легенів на цілих 49%.

У період з 1970 по 2009 рік, щоденне споживання калорій виросло в середньому на 425 або на 20%, за словами Стефана Гайнета, доктора філософії, який вивчає нейронауку ожиріння. Цей ріст багато в чому обумовлений збільшенням споживання цукру і перероблених продуктів харчування, а також поширенням реклами фаст-фуду для дітей.

Оброблені рослинні олії, які містять багато пошкоджених жирів омега-6, є ще одним важливим фактором хронічно слабкого здоров’я. Крім цукру, рослинні олії часто зустрічаються в перероблених харчових продуктах, що є ще однією причиною, чому така дієта пов’язана з більш високими показниками хвороб серця та інших захворювань.

Соєва олія, найбільш часто споживаний жир в США, також відіграє важливу роль при цукровому діабеті, насправді підвищуючи регуляцію генів, що викликають ожиріння. Цікаво, що соєве масло викликає ожиріння частіше ніж фруктоза!

«Дієта з ультраоброблених продуктів викликає надмірне споживання калорій і збільшення ваги» – приходять до висновку недавні дослідження, показуючи, що, коли людина може їсти скільки завгодно переробленої або необробленої їжі, споживання енергії є набагато більшим, коли вона їсть оброблену.

Всього за два тижні учасники набрали від 0,3 до 0,8 кг на дієті з ультраобробленої їжі і скинули від 0,3 до 1,1 кг при споживанні необробленої.

Коли ультраоброблена їжа стала нормою, те саме сталося і з хронічними захворюваннями

На жаль, американці не тільки їдять занадто багато обробленої їжі, але 60% з неї складають ультраоброблені продукти на дальньому кінці «значно зміненого» спектра, або те, що ви могли б купити на заправці.

Розвинений світ в цілому споживає значну кількість оброблених продуктів, і статистика по захворюваннях виявляє безглуздість цієї тенденції. Немає сумнівів в тому, що зниження споживання цукру знаходиться у верхній частині списку, якщо у вас зайва вага, інсулінорезистентність, або ви боретеся з будь-яким хронічним захворюванням.

Було підраховано, що 40% витрат на охорону здоров’я в Америці припадають на захворювання, безпосередньо пов’язані з надмірним споживанням цукру. У США щороку більш ніж 1 трильйон доларів витрачається на лікування захворювань, пов’язаних з цукром і споживанням нездорової їжі.

Визначення ультраобробленої їжі

Як правило, ультраоброблені продукти можна визначити як харчові продукти, що відповідають одній або декільком з наступних умов:

  • Інгредієнти, які традиційно не використовуються в кулінарії.
  • Неприродно висока кількість цукру, солі, перероблених промислових масел і шкідливих жирів.
  • Штучні ароматизатори, барвники, підсолоджувачі та інші добавки, які імітують сенсорні властивості необроблених або мінімально оброблених харчових продуктів (приклади включають добавки, які створюють текстури і приємне відчуття в роті).
  • Технологічні зміни, такі як коксування, зміцнення, наповнення, зменшення обсягу, збивання піни, запобігання запіканню, глазуруючі агенти, емульгатори, зволожувачі і секвестранти.
  • Консерванти і хімічні речовини, які надають неприродно тривалий термін зберігання.
  • Генно-модифіковані інгредієнти, які, крім того, що несуть потенційні ризики для здоров’я, також мають тенденцію бути в значній мірі забруднені токсичними гербіцидами, такими як гліфосат, 2,4-Д і дікамба.

Як описано в класифікації харчової обробки NOVA, «безліч послідовностей процесів використовується для об’єднання зазвичай великої кількості інгредієнтів і створення кінцевого продукту (звідси термін” ультраобраоброблений “)». Приклади включають гідрогенізацію, гідролізацію, екструзію, формування і попередню обробку для смаження.

Перероблені продукти пов’язують з ранньою смертю

В новинах, недавнє дослідження за участю більше 44000 людей, за якими спостерігали протягом семи років, попереджає, що ультраоброблені продукти підвищують ризик ранньої смерті. Французька команда спостерігала, наскільки дієта кожної людини складалася з ультраоброблених продуктів, і виявила, що при кожному 10-відсотковому збільшенні їх кількості, ризик смерті збільшувався на 14 відсотків.

Цей зв’язок зберігалася навіть після того, як супутні фактори, такі як куріння, ожиріння і низький рівень утворень бралися до уваги. Як і слід було очікувати, основні чинники, що сприяють підвищенню смертності, це хронічні захворювання, такі як хвороби серця і рак.

Інша французьке дослідження, опубліковане в минулому році, також виявило, що ті, хто їсть більше ультраобробленої їжі, мають більш високі показники ожиріння, проблем з серцем, цукрового діабету і раку. Майже за 105000 учасників дослідження, більшість з яких – жінки середнього віку, спостерігали протягом п’яти років.

В середньому, 18 відсотків їх раціону становила ультраоброблена їжа, і результати показали, що збільшення її кількості на 10 відсотків піднімало рівень захворюваності на рак на 12 відсотків, тобто на дев’ять додаткових випадків раку на 10000 чоловік в рік.

Ризик розвитку раку молочної залози, зокрема, виріс на 11 відсотків при кожному 10-відсотковому збільшенні кількості ультраобробленої їжі. Солодкі напої, жирні продукти і соуси були найтісніше пов’язані з раком в цілому, а солодкі продукти мали сильну кореляцію з раком молочної залози.

Дієта є ключовим фактором, який визначає ваше здоров’я і довголіття

Дослідження, опубліковане в 2017 році, пов’язало погане харчування з підвищеним ризиком смерті від кардіометаболічних причин ( смерть в результаті цукрового діабету 2 типу, хвороби серця або інсульту).

На думку авторів, субоптимальне споживання основних продуктів харчування, таких як фрукти, овочі, горіхи і насіння, і омега-3 жири тваринного походження, поряд з надмірним споживанням перероблених харчових продуктів, таких як м’ясо та підсолоджені напої, було причиною понад 45 відсотків усіх смертей від кардіометаболічних причин в 2012 році.

Іншими словами, чим більше ви їсте перероблених і менше цільних продуктів, тим вищий ризик хронічних захворювань і смерті. Інше дослідження, опубліковане в тому ж році, встановило, що споживання смаженої картоплі (наприклад, картоплі фрі, хеш Браун і чіпсів) два або більше разів на тиждень, може подвоїти ризик смерті від всіх причин.

Споживання не обсмаженої картоплі не пов’язане зі збільшенням ризику смертності, з чого можна зробити висновок, що смаження – і, швидше за все, вибір олії – це головна проблема.

У 2013 році на Європейській конференції міністрів з питань харчування і неінфекційних захворювань, на презентації доктора Карлоса Монтейро, професора харчування і суспільної охорони здоров’я в Університеті Сан-Паулу в Бразилії, він підкреслював важливість створення «політики, спрямованої на перегляд оброблених продуктів» та обмеження впливу реклами фаст-фуду на дітей з метою боротьби з ростом пов’язаних з харчуванням неінфекційних захворювань.

На наш погляд, споживання дієти, що складається на 90 відсотків з реальної їжі, і тільки на 10 або менше відсотків з оброблених продуктів, є досяжною метою для більшості, яка може значно змінити вагу і загальний стан здоров’я. Вам просто потрібно взяти на себе зобов’язання і зробити її пріоритетом.

Для початку, розглянемо наступні правила:

  • Зосередьтеся на сирих свіжих продуктах, і уникайте оброблених, наскільки це можливо (якщо продукт в консервній банці, пляшці або упаковці і має список інгредієнтів, він перероблений).
  • Строго обмежте вуглеводи з рафінованого цукру, фруктози і перероблених зерен.
  • Збільшіть споживання здорових жирів. (Споживання харчових жирів не примушує вас набирати вагу. Це вина цукру / фруктози і зерна).
  • Ви можете їсти необмежену кількість овочів, які не містять крохмалю. Через те, що вони містять так мало калорій, вони повинні складати більшу частину їжі на тарілці.
  • Обмежте білок до менше 0,5 грам на фунт м’язової маси тіла.
  • Замініть газовані та інші підсолоджені напої на чисту, фільтровану воду.
  • Під час шопінгу обходьте магазин по периметру, тому що там розташовується більшість цільних продуктів, таких як м’ясо, фрукти, овочі, яйця і сир. Не все, що розташоване по периметру буде корисним, але таким чином ви уникнете багатьох ультраоброблених харчових продуктів.
  • Урізноманітніть цільні продукти, які ви купуєте і те, як ви їх їсте. Наприклад, морква і перець смачніші, якщо вмочити їх в хумус. Ви отримаєте хрусткі овочі і гладку текстуру хумуса, які задовольнять ваш смак, ваш мозок і ваше фізичне здоров’я.
  • Стрес створює фізичну тягу до жирів і цукру, що може посилювати залежну від стресу харчову поведінку. Якщо ви можете зрозуміти, що перебуваєте під впливом стресу і знайти інший спосіб виходу емоціям, ваші звички в їжі, ймовірно, покращаться.

Джерело

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.