Медики розповіли, що відбувається з тими, хто часто їсть насіння. Про це потрібно знати

Здоров'я, Новини

Багато українців вже не уявляють, як можна без них існувати.

Багато хто з нас любить на дозвіллі погризти насіння. Але чи не шкідливо часто їх клацати, адже в дитинстві нас лякали бабусі і мами апендицитом від їх частого споживання. Розглянемо плюси і мінуси, разом з Голос.if.ua.

Насіння – це зерна соняшника, що дозрівають в його красивому, оточеному сонячно-жовтими пелюстками капелюшку. Батьківщина цієї рослини – Америка, до нас їх завезли в середині 18 століття, але насіння так щільно увійшло в життя українців, що стало прямо-таки національною особливістю. Насіння соняшнику не тільки гризуть, а й вживають при приготуванні страв та випічки.

Насіння багате рослинним жиром і, відповідно, жиророзчинними вітамінами, в яких відчуває нестачу кожен третій житель нашої країни. Тому користь насіння очевидна: воно – джерело вітамінів, які допомагають в боротьбі зі старінням, насіння знижує рівень холестерину в плазмі.

Дієтологи кажуть, що 50 г насіння задовольняє добову потребу людини у вітаміні Е, а він в свою чергу запобігає розвитку атеросклерозу. Крім того, в насінні міститься величезна кількість магнію, який допомагає зберігати стабільну роботу серцевого м’яза.

Насіння соняшнику також здатні притупляти апетит і в деяких дієтах для схуднення їх активно використовують як перекушування. Воно дає необхідні жири і дозволяє обмежити в дієтах жири без шкоди для здоров’я.

До речі, якщо у вас нервова робота – носіть з собою пакетик насіння, воно є відмінним заспокійливим засобом і антидепресантом. Крім того, процес поїдання насіння може замінити куріння сигарети – саме так багатьом людям вдалося позбутися від шкідливої ​​залежності.

Екстракти і частинки насіння соняшнику використовують також в косметології – воно застосовується в поживних масках, скрабах і кремах для тіла і волосся.

І пам’ятайте, користь несуть тільки висушені і не оброблені зерна, в яких концентруються всі корисні властивості. При очищенні насіння від шкірки або обсмажуванні втрачається частина корисних властивостей – при термічному впливі руйнуються вітаміни і псуються корисні жири, а при очищенні корисні жири окислюються повітрям.

Однак, незважаючи на всю очевидну користь насіння, є у них і багато негативних сторін про які варто згадати.

Перш за все, за рахунок насиченого складу, насіння досить калорійні: в 100 грамах очищеному насінні 600 кк, а це стільки ж, скільки в цілій плитці шоколаду або повноцінному прийомі їжі – борщі і котлетах.

Не рекомендують насіння і пацієнтам з проблемами печінки, камінням в жовчному міхурі – воно може викликати напад за рахунок різкої активації відтоку жовчі.

Категорично проти споживання насіння і стоматологи – при частому споживанні псується зубна емаль, що призводить до пошкоджень передніх зубів. Вони кришаться, сильніше піддаються карієсу і темніють.

Джерело

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.