В Івано-Франківську розповіли про особливості унікальної англомовної вистави за участю атовців

Новини, Суспільство

Як раніше повідомляла Голос.if.ua в Івано-Франківську 21 червня покажуть виставу «Дванадцята ніч, або що захочете» (мовою оригіналу) за п’єсою Вільяма Шекспіра.

Режисером постановки став заслужений артист України Олексій Гнатковський, художнім керівником – народний артист України, директор Івано-Франківського драматичного театру Ростислав Держипільський.

Обидва долучились до проекту на волонтерських засадах. У складі трупи – ветерани бойових дій на Донбасі, члени їхніх родин, волонтери, які близько року готували виставу за п’єсою Шекспіра, опанувавши для цього англійську мову й акторську майстерність.

Це копродукція франківського драмтеатру, ГО Elos-Ukraine та Сучасної Школи Англійської. Аналогів проекту в Україні немає. Унікальну ідею ініціював ветеран АТО Ігор Касьян.

«Понад рік тому до мене звернувся отець Сергій, бойовий капелан, громадський діяч. Сам-то я з англійською на «ви». Проте, актор і режисер Олексій Гнатковський знає мову. Найголовніше, що ми знайшли акторів. Це люди, які до нас прийшли Героями війни. Подекуди вони краще грають ніж професійні актори», – розповів Ростислав Держипільський.

Поява такої вистави знаменує важливі соціальні процеси, в центрі яких стоїть поняття людяності. Театр ветеранів та волонтерів АТО – це не тільки засіб психологічної реабілітації, інструмент зовнішньої культурної дипломатії, але спосіб налагодження психологічних стосунків всередині українського суспільства, котре мусить навчитися приймати, співпереживати, перемагати сумніви і фальш, щоб здобути перемогу.

Протягом року Олексій Гнатковський їздив до Києва і проводив для всієї трупи заняття з акторської майстерності, створюючи сучасну, світлу та переможну історію. За його словами, вистава – це ще одна нагода показати – в Україні йде війна і не варто здаватися. Герої АТО є уособленням перемоги – перемоги на фронті і на сцені. Це люди, які надихають своїм прикладом. І головне розуміти, що країна захищається.

«Ми запросили експерта з англійської мови Шекспіра Світлану Яворську. Вона протягом року кілька разів на тиждень працювала з людьми, деякі з них навіть не знали азів мови. Знайшли талановиту художницю Марію Крутоголову, світло-звуко-техніка, режисера», – додав Олексій Гнатковський.

Вистава йде з українськими субтитрами. Глядач ще на початку безпосередньо знайомиться з кожним актором і дізнається їхні позивні та назви бойових підрозділів, бачить документальне відео. Серед персонажів «12 ночі…» є навіть сам Шекспір.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.