Гуцульська овеча бринза отримає географічне зазначення

Без рубрики

Перший український харчовий продукт, який отримає географічне зазначення ЄС, реєстрація якого очікується вже найближчим часом, виробляється на Івано-Франківщині. Це овеча бринза про це інформує Голос.if.ua.

Сьогодні в Івано-Франківську про концепцію географічних зазначень, переваги їх запровадження та про перспективи українських географічних зазначень розповів Іван Гайванович, національний експерт з маркетингу і комунікацій проекту ЄС «Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні», пише Фіртка.

Підписавши Угоду про асоціацію, Україна і Європейський Союз зобов’язалися захищати географічні зазначення одне одного. Але в той час як у ЄС зареєстровано понад 3,5 тисячі географічних зазначень, в Україні дана система перебуває в процесі становлення.

“Не всі люди розуміють сполучення “географічне зазначення”. Мова йде передусім про об’єкт інтелектуальної власності, яким є географічні зазначення”, – пояснив Іван Гайванович.

Також на території Прикарпаття, за словами фахівця, є два пріоритетних географічних зазначення.

“Якщо ми говоримо про бринзу, то вже подана заявка на визнання її географічним зазначенням. Наразі 6 місяців триває процедура заперечення, коли хтось може сказати, що бринза не є продуктом, який виробляється саме в цьому регіоні. Якщо фактів такого твердження не буде, то бринза вже восени стане географічним зазначенням”, – зауважив Гайванович.

Для того, щоб зареєструвати географічне зазначення продукт має бути впізнаваним, виготовлятися понад 30 років та мати репутацію. Якщо бринза отримає географічне зазначення, то виробники, які хочуть робити бринзу повинні будуть пройти сертифікацію відповідності. Цікавим є те, що географічне зазначення визначає територію, на якій можуть виробляти бринзу та специфікацію, за якою її виготовлять від місця випасання овець, способу доїння та відстоювання аж до виходу кінцевого продукту.

“Тобто виробник повинен обов’язково дотримуватися прописаних правил виготовлення бринзи, які зазначаються у заявці на визнання географічного зазначення”, – додає фахівець.


Довідка:

Географі́чне зазна́чення (ГЗ) — назва або позначення, котрі ідентифікують товар як такий, що походить з певної території, країни, регіону або місцевості і особлива якість, репутація та інші важливі характеристики, які значною мірою пов’язані із його географічним походженням.

Географічне зазначення на відмінну від торгової марки надається товару довічно і може бути скасоване, якщо продукт не виробляється понад 7 років.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.