Як перестати гикати: 7 перевірених методів

Здоров'я, Новини

Гикавка викликає справжній дискомфорт, тому хочеться припинити цю прикру неприємність. Вона утворюється, коли в м’язах нижньої частини грудної клітки, яку називають діафрагмою, виникає спазм. Повітря проходить через голосові зв’язки, спазм змушує їх закриватися, що і провокує різкий звук.

Як правило, гикавка може пройти сама протягом декількох хвилин. Але іноді гикавка не припиняється, може тривати більше двох днів. У такій ситуації потрібно терміново вживати заходів. Про перевірені методи, які допоможуть перестати гикати, розповімо в нашому матеріалі.

Метод №1: інше дихання

Спробуйте по-іншому дихати. Це дозволить діафрагмі розслабитися, зупинити спазми і перестати гикати. Наприклад, можна затримати дихання на кілька секунд. Не потрібно робити це на занадто тривалий термін – достатньо навіть півхвилини. В принципі потрібно стільки часу, щоб було достатньо для того, щоб почати новий ритм дихання. При занадто тривалій затримці великий існує ризик того, що людині стане погано і почне крутитися голова.

Можна подихати в паперовий пакет. Такий метод хороший тим, що дозволяє сконцентруватися на повільному і глибокому диханні, що сприяє тому, щоб перестати гикати.

Метод №2: випийте холодної води

Ковток холодної води дуже корисний, оскільки дозволяє заспокоїти роздратовані м’язи. Особливо корисний такий метод, якщо гикавка виникла від швидкого прийому їжі. Підходить як для дорослих, так і для дітей. Бажано пити воду маленькими ковтками. Завдяки воді м’язи пом’якшуються, а процес ковтання змінить ритм дихання. З першого ковтка може і не спрацювати цей метод, тому краще пити до тих пір, поки не перестанете гикати.

Метод №3: полоскати горло

Полоскання теж дозволяє перестати гикати. Головне в цьому методі дотримуватися обережності, так як можна легко вдавитися.

Метод №4: смійтеся

Сміх змусить змінити ритм дихання, а значить і перестати гикати. Можна подивитися смішний відеоролик, зробити смішну дію – та що завгодно, що змусило б вас радісно реготати.

Метод №5: солодке

Ложка чогось солодкого змусить вас перестати гикати. Цей метод пояснюється тим, що активізує слинні залози, а ритм дихання починає змінюватися, коли проковтує солодку їжу. Можна використовувати в цих цілях мед або цукор. Але не можна їх давати немовляті, що гикає.

Метод №6: стисніть грудну клітку

Метод дуже хороший, хоча не схвалюється медиками. Для цього слід змінити позу і перемістити діафрагму в інше положення. Наприклад, можна нахилитися вперед і натиснути на груди, або підняти коліна до грудей і прийняти позу ембріона. Затримавшись на кілька хвилин, можна зрозуміти перестанете ви гикати, чи ні. Якщо це не допомогло, то випрямтеся і дихайте глибоко.

Метод №7: лікар

Якщо гикавка триває більше двох днів, то необхідно звернутися за медичною допомогою. Адже в такому випадку є ризик, що це симптом хвороби, що розвивається. До можливих причин тривалої гикавки можуть належати запалення горла, інфекція, збільшення щитовидки, роздратування барабанної перетинки, пухлина, кіста, розлад нервової системи і багато іншого. Обов’язково в такому випадку необхідно повідомити про це лікаря.

Джерело

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.