Франківські пластунки розповіли історію свого куреня (фото)

Новини, Суспільство

Франківські пластунки з куреня “Блискавки” продовжують рятувати світ довкола себе.

Дівчата власноруч створюють щомісячні сторінки електронного календаря із закликами робити цей світ кращим, пише Голос.if.ua з посиланням на сторінку української скаутської організації ПЛАСТ.

“Календар ми задумали до дня народження нашого куреня. Куреню «Блискавки» виповнюється 60 років. Він виник в Австралії у 1959 році. Курені – це об’єднання людей за інтересами. Кожен курінь має свою спеціалізацію. Наш курінь «Блискавки» займається благодійністю. Мета календаря – закликати людей робити добрі вчинки. Перші місяці року проілюстрували пластунки з Івано-Франківська, далі будуть ще фотографії та розповіді добрих справ пластунок з Києва та Вінниці”, – каже референт медіа Івано-Франківського Пласту Віта Дідик.

Дизайном календаря зголосилася займатися пластунка Наталя Вдовиченко. Кожна з учасниць проекту самостійно обирала тему і визначала тезу-заклик для аудиторії. Армія – стала темою для січня. На сторінці календаря зображена пластунка Ірина Вітенко, чоловік якої був військовим, а сама жінка активно допомагає Збройним Силам. В лютому сторінка календаря розповіла про Катерину Смірнову, яка прихистила собаку із притулку; у березні Віта Дідик  наголосила на потребі берегти природу, мислити глобально і діяти локально; квітень продемонструвала Іра Бігун, яка разом зі своїми батьками часто допомагає діткам, що живуть в сиротинцях. Блискавкою травня стала Ярина Прошак, яка з подругами, випускницями Української академії лідерства створили Girls Leadership Camp, де протягом 10 днів організовували для дівчат-підлітків з різних міст України лекції з успішними людьми, в яких йшлося про самореалізацію, проектний менеджмент, фемінізм, відповідальність. З червня роботу над календарем куруватиме пластунка Оля Келавець.

Щодо куреня, то все починалося так. У 1950 р. пластунки, які прибули з Німеччини до Австралії, почали знайомитись між собою, знаходити нові контакти і внаслідок цього серед дівчат створився юнацький гурток «Блискавки». У 1959 р. юначки з гуртків «Кобри», «Калина» та «Блискавки» вирішили об’єднатися та створити курінь. Назву обрали «Блискавки» і вона віддзеркалювала характер дівчат. Курінь чисельно зростав. «Блискавки» довгі роки розвивали Пласт в Австралії: працювали в проводі як кошові, писарі, виховниці, а також організовували перші пластові табори в Австралії. Влаштовували пластові ярмарки, аукціони, бали та інші заходи, щоб зібрати фонди для різних потреб. Також займалися виховницькою діяльністю, волонтерською та громадською роботами в Австралії.

У лютому 2013 р. ст.пл.вірл. Дана Андрухів, шукаючи інформацію про курінь «Блискавки», написала пл. сен. пр. Дарії Загородній до Австралії, про те, що цікавиться куренем. На даний час було «коло однодумців» в Івано-Франківську, які бажали вступити до нового куреня.
У березні 2013 р. дівчата отримали офіційного листа від австралійського проводу про надання дозволу на відновлення куреня УСП та УПС «Блискавки» в Україні. З цього моменту і почалась історія «Блискавок» в Україні. 28 червня в Україну прилетіли з Австралії дві блискавки – пл. сен. Таня Дусь та пл. сен. Слава Гошовська, які привезли курінну атрибутику та цінні документи.

Саме 28 червня блискавки в Україні відзначають день народження куреня, історія якого зародилася далекого 1959 р. в Австралії.
Влітку 2013 р. блискавки з Івано-Франківська організували перший табір для пташат та новацтва «На крилах блискавки» і дотепер курінь є активними, та розвиває Пласт в Україні.

Бажаємо Вам добра, а також множити добро довкола себе.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.