У більшості населених пунктів північного Криму українські FM-частоти захопили російські мовники

Новини, Суспільство

У 8‑ми населених пунктах на півночі півострова усі українські частоти незаконно зайняті російськими станціями. В 11 населених пунктах українське FM-мовлення зафіксовано частково, проте на більшості частот чутно російські станції. При цьому на підконтрольній Україні території біля КПВВ «Чонгар» і «Чаплинка» чутно сигнал двох російських радіостанцій.

Це підтверджує моніторинг Кримської правозахисної групи, здійснений у травні 2019 року.

Представники КПГ за допомогою автомагнітол здійснили моніторинг поширення радіосигналу українських FM радіостанцій у 19 населених пунктах північного Криму: міста Армянськ, Красноперекопськ, Джанкой та населені пункти, розташовані уздовж основних автодоріг, – Ішунь, Зелена нива, Вишнівка, Красноармійське, Істочне, Новоолександрівка, Мартинівка, Солене озеро, Завіт-Ленінський, Єрмакове, Придорожнє, Передмістне, Зарічне, Овочеве, Лобанове, Воїнка.

Також моніторинг був здійснений у КПВВ «Чонгар» і «Чаплинка» з обох сторін адміністративного кордону з окупованим Кримом.

Поряд з КПВВ «Чонгар» на підконтрольній Україні території зафіксовано впевнений прийом п’яти українських радіостанцій

100.7 «Українське радіо»

101.4 «Мейдан»

102.6 «Промінь»

104.1 «Радіо НВ»

105.9 «Крим.Реалії»

Ще три українські радіостанції можна почути з перешкодами:

101.9 «Перець FM»

103.0 «Армія FM»

107.8 «Херсон FM»

При цьому на підконтрольній Україні території на КПВВ «Чонгар» на частоті 87,7  FM зафіксовано впевнений прийом російського радіо «Спутник», а на частоті 90,8 FM можна почути російське радіо «Море».

На КПВВ «Чаплинка» на підконтрольній Україні території зафіксовано впевнений прийом чотирьох українських радіостанцій:

96.0 «Армія FM»

98.6 «Крим.Реалії»

102.3 «Мейдан»

106.4 «Промінь»

Також на цій території можна почути ще сім українських радіостанцій, проте якість сигналу нестабільна, чутно перешкоди. Це такі станції, як:

95.3 Радіо «Культура»

96.4 «Перець FM»

99.8 «Радіо НВ»

100.9 «Херсон FM»

102.8 «Українське радіо»

105.9 «Крим.Реалії»

103.5 «Хаят»

На частоті 87.7 чутно російську станцію «Спутник» (з перешкодами), а на частоті 90,8 –російське радіо «Море».

На окупованій території поряд з КПВВ «Чаплинка» і «Чонгар» ситуація кардинально розрізняється. Й на цих самих частотах у більшості випадків можна почути сигнал російських радіостанцій.

Біля КПВВ «Чонгар» на окупованій території Криму можна почути чотири українські станції: «Українське радіо», радіо «Промінь», «Армія FM» і «Херсон FM». Замість «Радіо НВ» чутно російське радіо «Море», на частоті «Крим.Реалій» йде накладання сигналу двох радіостанцій. На частоті «Перець FM» чутно перешкоди.

Біля КПВВ «Чаплинка» на окупованій території чутно сигнал лише двох українських радіостанцій (з перешкодами) – радіо «Культура» і «Армія FM»

При цьому на частоті радіо «Мейдан» промовляє російський «Спутник», замість радіо «Хаят» – російський «Маяк», замість «Крим.Реалії» – російське радіо «Вести», а на частоті радіо «Промінь» – підконтрольне окупантам «Ватан Седасы».

На частотах 96 МГц, 98,6 МГц , 102,8 МГц замість сигналу українських радіостанцій чутно перешкоди.

В 10 з 19 досліджених населених пункти на півночі Криму сигнал українських радіостанцій доступний частково.

В населених пунктах Армянськ, Ішунь, Новоолександрівка, Мартинівка, Придорожнє, Овочеве, Лобанове чутно лише по одній українській радіостанції.

У Вишнівці та Красноармійському – по 2 станції, в Источному – 3 станції, а у Передмістному – 5 українських радіостанцій.

Радіо «Культура» чутно у 8 населених пунктах зі списку, «Херсон FM» – у 7, «Українське радіо» – в 3, «Перець FM» – в 3, «Армія FM» і радіо «Промінь» – в 1 з 19 досліджених.

В інших восьми населених пунктах (Красноперекопськ, Зелена Нива, Солоне озеро, Завіт-Ленінський, Єрмакове, Джанкой, Зарічне, Воїнка) на українських радіочастотах чутно лише російські FM-станції.

Мовлення українських FM з Чаплинки у північному Криму перекривають наступні російські станції:

Частоту радіо «Культура» 95,3 – радіо «Крым»

Частоту «Перець FM» 96,4 – радіо «Море»

Частоту «Херсон FM» 100,9 – російське «Ретро FM»

Частоту радіо «Мейдан» 102,3 – «Спутник»

Частоту радіо «Хаят» 103,5 – «Маяк»

Частоту радіо «Промінь» 106,4 – «Ватан Седасы»

Мовлення українських FM з Чонгара у північному Криму перекривають такі російські станції:

Частоту «Українського радіо» 100,7 – радіо «Спутник»

Частоту «Перець FM» 101,9 – російська «Європа +»

Частоту радіо «Промінь» 102,6 – «Вести»

Частоту «Армія FM» 103 – радіо «Крым»

Частоту «Радіо НВ» 104,1 – радіо «Море»

Частоту «Крим.Реалії» 105,9 – «Вести»

Частоту радіо «Херсон FM» 107,8 – «Ватан Седасы»

Таким чином, російська влада практично заблокувала українське FM-радіомовлення на півострові, незаконно захопивши українські радіочастоти та фактично позбавивши громадян України доступу до інформації незалежних українських станцій. При цьому влада РФ повністю ігнорує той факт, що глушіння радіосигналів засуджено Міжнародною конвенцією електрозв’язку в 1947 році та Генеральною Асамблеєю ООН в 1950 році.

Інформаційна ізоляція Криму, що постійно посилюється, не лише грубо порушує свободу слова, але й надає державі, яка окупує, додаткові можливості для  подальшого порушення прав і свобод людини на півострові. Такі дії мають бути негайно припинені, а мовлення незалежних українських медіа на півострові відновлено, а винні у незаконному захопленні українських радіочастот – притягнуті до відповідальності.

 

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.