В Івано-Франківську готують медичні заклади до “вільного плавання”

Здоров'я, Новини

З 1 січня “на повну” запрацює друга хвиля медреформи. А це значить, що лікарні фінансуватимуться НСЗУ відповідно до наданих послуг.

Сьогодні на виконкомі прозвітувала Міська дитяча стоматполіклініка, пише Фіртка.

На їхньому прикладі міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінківпоцікавився, чи готові вони збалансувати свої витрати-доходи, не покладаючись на міський бюджет.

Бо на зарплату працівникам лише цього закладу місто минулого року додатково виділило майже 2 млн грн.

“Тепер же держава платитиме за кожного пацієнта, в цій поліклініці – за виключенням послуг ортодонтії та косметичної стоматології. Простіше: на зарплату лікарі заробляють собі самі, так каже реформа! Створили некомерційне підприємство, щоб лікувальний заклад отримував це фінансування. Місто, звісно ж, й надалі оплачуватиме комунпослуги, допомагатиме з закупівлею обладнання і ремонтами, в усіх медзакладах”, – написав міський очільник.

Приміром, тут минулоріч відремонтували хірургічний та ортодонтичний кабінети. Добре, бо в цьому руслі Івано-Франківськ має величезну конкурентну перевагу. Адже стоматполіклініка надає унікальні послуги і сьогодні один лікар щодня обслуговує 11 пацієнтів.

Тобто люди є і фінансування має бути, залежить, як кожен заклад використає свій потенціал.

За словами мера, якщо всі спрацюють правильно, то в міста вивільниться близько 50-60 млн грн на ремонти дворів, доріг, капітальне будівництво тощо. Раніше ці кошти йшли на компенсацію медсубвенції.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.