Як Ахметов отримав монополію монополій на розподіл електроенергії в Україні

Економіка, Новини

Половину електроенергії в країні розподіляють компанії Ахметова. Після закриття останньої угоди про купівлю двух обленерго, від ДТЕК Ахметова залежить третина домогосподарств України.

В травні найбільший енергетичний холдинг України ДТЕК Ріната Ахметова завершив покупку акцій двох енергопостачальних компаній: 68,3% “Одесаобленерго” і 94% “Київобленерго”. Це природні монополісти з розподілу та постачання електроенергії в Одеській та Київській областях.

До слова, через “ДТЕК Київські електромережі”, Ахметов контролює постачання електроенергії і в Києві.

“Одесуобленерго” та “Київоблнерго” Ахметов викупив в групи VS Energy російських бізнесменів Олександра Бабакова, Євгена Гінера, Михайла Воєводіна і Сергія Шаповалова.

Росіянам, окрім цих двох, належить ще шість обленерго: “Житомиробленерго”, “Кіровоградобленерго”, “Рівнеобленерго”, “Херсонобленерго”, “Хмельницькобленерго”, “Чернівціобленерго”.

Водночас у власності компанії ДТЕК перебуває уже сім енергопостачальних компанії: “Дніпрообленерго”, “Донецькобленерго”, “Київські електромережі”, “Київобленерго”, “Одесаобленерго”, “ДТЕК ПЕМ-Енерговугілля” та “ДТЕК Високовольтні мережі”.

При цьому, “Дніпрообленерго”, “Київські електромережі” та “Високовольтні мережі” є найбільшими в Україні енергокомпаніями за обсягами поставок.

Не зважаючи на те, що кожен оператор регіональних електричних мереж (обленерго) є природнім монополістом у своєму регіоні, Антимонопольний комітет дозволив придбати дві крупні компанії ДТЕК, яка контролює, 80% видобутку вугілля, 70% вироблення теплової електроенергії та 90% експорту електроенергії.

Тобто, АМКУ дозволив вертикально інтегрованій компанії з ознаками мопоноліста наростити частку в розподілі електроенергії.

Чому концентрація енергохолдингом найбагатшої людини України – шкідлива для економіки і всієї України.

БізнесЦензор вирішив проаналізувати, яку частку на ринку розподілу електроенергії отримав Ахметов, після останніх поглинань активів.

Для цьому ми звернулися за статистикою до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Отримана інформація показала, що на даний момент ДТЕК Ахметова є лідером в Україні за обсягами розподілу електроенергії. Так минулого року обленерго, які зараз перебувають у власності Ахметова, поставили 56 тис. МВт-год.

Водночас, група державних обленерго, яка посіла друге місце за обсягами, в 2018 році передала в два рази менше електроенергії – 27,6 тис. МВт-год.

А шість обленерго російської групи VS Energy поставили 12,2 тис. МВт-год.

Як Ахметов отримав монополію монополій на розподіл електроенергії в Україні 02

Нараз,і частка ДТЕК Ріната Ахметова на ринку розподілу та постачання електроенергії становить 47%. Відзначимо, що згідно антимонопольного законодавства України, монополістом вважається компанія, що контролює більше 35% ринку.

В даному випадку компанія з ознаками монополії, хоч лояльний до олігарха АМКУ цього не бачить, контролює майже половину ринку поставок електроенергії. Монополія-монополій.

Як Ахметов отримав монополію монополій на розподіл електроенергії в Україні 03

Водночас ДТЕК контролює лише 22% розподільчих мереж в Україні. Це на декілька відсотків більше від державних обленерго. Тобто при майже однаковій довжині електромереж холдинг Ахметова постачає в два рази більше електроенергії, ніж державні оператори мереж.

Відповідно і витрати на обслуговування мереж у ДТЕК – менші.

Як Ахметов отримав монополію монополій на розподіл електроенергії в Україні 04

З придбанням двох крупних обленерго, ДТЕК Ахметова обслуговує третину домогосподарств України. Тобто, стабільність постачання електроенергії 5,4 млн будинків та квартир України залежить від однієї компанії.

Як Ахметов отримав монополію монополій на розподіл електроенергії в Україні 05

Кількість непобутових споживачів, які приєднанні до обленерго ДТЕК на початок цього року, з урахуванням “Одеси-” та “Київобленерго” становила 26% від загальної кількості. З іншого боку – це найбільші промислові споживачі електричної енергії, серед яких не мало компаній Ахметова – вугіьлні шахти ДТЕК та металургійні підприємства холдингу “Метінвест”.

Як Ахметов отримав монополію монополій на розподіл електроенергії в Україні 06

БЦ публікує інформацію щодо обсягів розподілу електроенергії, довжини мереж обленерго та кількості споживачів з поділом на побутових та непобутових. Будь хто може сам порахувати частку компаній Ахметова в розподілі української електроенергії

Як Ахметов отримав монополію монополій на розподіл електроенергії в Україні 07
Дані: НКРЕКП

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.