Екобруківка та зелені дахи: у Франківську думають, що робити із дощовими водами

Новини

За словами директора департаменту комунальної політики Михайла Смушака, на сьогодні балансоутримувачем всіх  дощових мереж в місті є КП “Водоекотехпром”.

Загальна їх протяжність – 192 км. Дощових решіток у місті нарахували 3667.

Головний комунальник міста пояснює, що наразі і фекальна, і дощова вода потрапляють в одну трубу і йдуть на очисні споруди.

Смушак каже, що з проблемою поводження з дощовими водами стикаються усі європейські міста. Відтак, франківські комунальники шукають альтернативні способи поводження з ними.

“Жодна каналізаційна мережа не може самотужки прийняти та очистити таку велику кількість дощових опадів. Власне від того, до чого ми прагнемо – будувати дощові колектори, – Європа уже відмовляється. Там зрозуміли, що дощова вода – це ресурс, який потім можна використати для підливу дерев”, – розповідає Михайло Смушак.

Крім цього Смушак додає, що у Франківську вже почали використовувати екобруківку під паркомісця. Це дає змогу поглинати дощову воду.

Головний комунальник міста закликає забудовників використовувати приклади “зелених дахів”.

За словами Михайла Смушака, “зелені дахи” створюють комфортний мікроклімат зовнішнього середовища, оскільки вода від опадів поглинається зеленими насадженнями.

“Ми повинні усвідомлювати, що на сьогодні ми не можемо повністю відмовитися від дощових мереж. Проте, ми хочемо винести концепцію “міста-губки”, яка дасть можливість у майбутньому не навантажувати наші мережі. Та при ремонтах, як доріг, так і міжбудинкових проїздів, враховувати таку потребу та використовувати матеріали, щоб уникати тих проблем, які є зараз”, – підсумував очільник комунального департаменту.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.