Корупція в оборонці: НАБУ покарало своїх детективів

Кримінал, Новини

Трьох співробітників Національного бюро, згаданих у листуванні щодо корупції на державному концерні «Укроборонпром», оприлюдненому журналістами програми BIHUS.INFO, притягнуто до дисциплінарної відповідальності. Двом із них — керівнику Головного підрозділу детективів та детективу — оголошено догану. До Першого заступника Директора Національного бюро застосовано дисциплінарне стягнення у вигляді зауваження. Відповідні накази Директор Національного бюро Артем Ситник підписав 17 травня 2019 року.

Рішенню Директора НАБУ передувало  службове розслідування, проведене Управлінням внутрішнього контролю (УВК) Національного бюро.

Під час зазначеного розслідування УВК перевіряло факти можливих неправомірних дій працівників НАБУ, відомості про які містило листування, оприлюднене журналістами.

Висновки службового розслідування УВК надало Дисциплінарній комісії. З огляду на суспільний резонанс, засідання останньої проходило у відкритому форматі — за участі представників Ради громадського контролю при НАБУ та міжнародних партнерів.

На підставі наданих матеріалів та за підсумками опитування співробітників НАБУ-фігурантів службового розслідування комісія рекомендувала притягнути до відповідальності трьох співробітників Національного бюро. А саме: оголосити догани Першому заступнику Директора НАБУ, керівнику Головного підрозділу детектива та детективу.

«Я уважно вивчив матеріали службового розслідування і рекомендації комісії. Оскільки керівник Головного підрозділу детективів та детектив приховували матеріалів переписки, неналежно виконували посадові обов’язки та неналежним чином організовували роботу з особами, які співпрацюють зі слідством, за сукупністю виявлених порушень вони отримали догани. Перший заступник, у діях якого вбачаю лише неналежну організацію роботи Головного підрозділу детективів, отримав зауваження», — зазначив Артем Ситник.

Директор Бюро наголосив, що НАБУ посилить контроль за дотриманням правил етичної поведінки та виконанням посадових обов’язків співробітників. Також буде посилено контроль і за дотриманням існуючих вимог до конфіденційного співробітництва, а сам порядок такої взаємодії буде вдосконалено з урахуванням набутого досвіду та міжнародної практики

«Ми визнаємо свої помилки та виправляємо їх», — підкреслив Артем Ситник.

Довідково

Дисциплінарна комісія розглядає питання застосування дисциплінарних стягнень до працівників Національного бюро. До складу цієї комісії входять п’ять осіб, дві з яких є представниками громадськості в особі делегованих членів Ради громадського контролю при НАБУ.

Дисциплінарна комісія на підставі службового розслідування, яке здійснюється підрозділом внутрішнього контролю, складає висновок про наявність чи відсутність у діях працівника Національного бюро дисциплінарного проступку та підстав для його притягнення до дисциплінарної відповідальності з визначенням рекомендованого виду дисциплінарного стягнення.

Рішення про застосування дисциплінарного стягнення на підставі висновку Дисциплінарної комісії приймає Директор Національного бюро. Зазначене рішення може бути оскаржено до суду (детальніше — ст. 28 Закону України «Про Національне антикорупційне бюро України»).

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.