Зеленський: Хай яким довгим буде шлях до повернення Криму, ми пройдемо його разом із киримли

Новини, Суспільство

Новообраний президент України Володимир Зеленський опублікував заяву з нагоди 75-ї річниці депортації кримських татар, у якій запевнив, що українці пройдуть шлях повернення Криму разом із кримськими татарами.

Новообраний президент України Володимир Зеленський висловив надію, що Крим буде деокуповано. Про це він заявив з нагоди 75-ї річниці депортації кримських татар.

“Сьогодні 75-та річниця початку депортації кримських татар. Цей день нагадує нам, що можна знищити людей, але дух цілого народу – ніколи. Кримські татари повернулися на історичну батьківщину. Та зараз вони знову стали жертвами репресій, як і ті, хто залишився відданим Україні в окупованому Криму. Наша підтримка, наші зусилля, наші думки з ними щодня”, – написав Зеленський на своїй сторінці у Facebook.

Він підкреслив, що українці пройдуть шлях повернення Криму разом із кримськими татарами.

“Я вірю, що ми звільнимо батьківщину кримських татар від окупації. І хай яким довгим буде шлях до повернення Криму, ми пройдемо його разом із киримли. Ми зробимо це разом. Не забуваймо, що навіть найтемніша ніч закінчується світанком”, – додав Зеленський.
У 1944 році радянська влада депортувала з Криму сотні тисяч кримських татар. Значну їх частину виселили до Узбекистану. Повертатися до Криму кримські татари почали після 1990 року.

У листопаді 2015 року Верховна Рада України визнала депортацію кримських татар геноцидом.

У 2017 році Всесвітній конгрес кримських татар подав звернення до урядів різних країн із закликом визнати депортацію геноцидом.

Росія анексувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу.

Після анексії Криму, за даними правозахисників, ситуація із правами людини на півострові значно погіршилася. Під різними приводами, зокрема боротьби з екстремізмом, влада переслідує людей, які наважуються відкрито критикувати дії Росії на півострові, особливо кримських татар.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.