В Буенос-Айресі відсвяткували День України

Новини, Суспільство

5 травня у Буенос-Айресі (Аргентина) в рамках 45-го книжкового ярмарку відзначили традиційний День України.

Цього року девізом нашого стенда було «Україна є Європа». До речі, на цьому ярмарку література з України присутня вже 31 рік.

Заходи, організовані в межах акції, вже традиційно викликали неабиякий інтерес у публіки. На свято прийшли представники вищих урядових кіл, нашої громади, дипкорпусу тощо. Зокрема, завітали Клаудіо Аврух, секретар з питань прав людини та культурного плюралізму федерального уряду Аргентини, заступник міністра у справах Європи посол Клаудіо А. Джаккомо. Також були присутні посол України в Аргентині Юрій Дюдін, президент Української центральної репрезентації в Аргентині (УЦР) і почесний консул України в провінції Буенос-Айреса Петро Лилик, голова Головної ради УЦР Юрій Іваник, почесний консул України в Чилі та президент чилійсько-аргентинської Торгової палати Олексій Тіерман із дружиною тощо.

Спеціальний гість України на Книжковому ярмарку посол Сергій Борщевський під час виставки провів конференцію, присвячену його праці як перекладача аргентинських класиків, таких як Борхес, Кортазар, Хосе Ернандес. За цей доробок Сергій Борщевський отримав від аргентинського уряду «Медаль Травня», повідомив «Голосу України» редактор УЦР Ярема М. Тауридський.

Культурну програму представили танцювальний гурт «Дунай»  Українського товариства відродження  Філії Авежанеда та квінтет солістів «Театру Аргентина» з міста Ла-Плата під керівництвом Ореста Хлопецького.

Посольство України завжди підтримувало й брало участь в організації подібних заходів, розповів посол нашої держави Юрій Дюдін. Він нагадав присутнім про те, що нині в Україні триває війна, спричинена російською агресією. Та, попри це, шлях нашої держави до Європи триває, а євроінтеграційний напрям закріплено у Конституції.

Секретар з питань прав людини і культурного плюралізму  великий приятель українців Клаудіо Аврух звернув увагу на важливу роль, яку відіграють іммігранти, зокрема й українська діаспора, в розвитку Аргентини. Водночас він наголосив на важливості Книжкового ярмарку як майданчика для поширення не тільки культури представлених країн, а й інформації про злочини диктаторських режимів, скоєних проти окремих народів та етносів. Зокрема, він звернув увагу на необхідність поширення інформації про Голодомор, і зауважив, що його кабінет зробив свій внесок у цю справу.

Книжковий ярмарок у Буенос-Айресі і День України дедалі більше стають подією, яка збирає разом значну частину нашої громади зі столиці та областей, повідомив Ярема М. Тауридський.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.