Ціни на електроенергію можуть вирости після запуску нового ринку – “Укренерго”

Без рубрики, Економіка, Новини

Старт нового ринку електроенергії з 1 липня може призвести до неконтрольованого збільшення ціни на електроенергію.

Про це заявив керівник ДП “НЕК “Укренерго” Всеволод Ковальчук на прес-конференції 14 травня, повідомляє прес-служба держпідприємства.

Водночас, підкреслив Ковальчук, відстрочення запуску ринку може призвести до повного скасування реформи та не гарантує прийняття відповідних рішень у більш пізній період.

Керівник “Укренерго” додав, що наразі держпідприємство виконує всі вимоги законодавства, що регулюють хід впровадження реформи, і на 1 липня компанія буде готова працювати в умовах нового ринку.

Але водночас буде “готовою і до рішення про перенесення початку функціонування нового ринку на будь-яку іншу дату”, підкреслив він.

Серед ключових ризиків керівник “Укренерго” назвав:

низький рівень конкуренції через високу концентрацію виробників електроенергії, що і може призвести до зростання цін;

відсутність налагодженої системи подання достовірних даних комерційного обліку від операторів систем розподілу.

За словами Ковальчука, в Україні 76% виробництва електроенергії припадає лише на двох виробників – НАЕК “Енергоатом” (55%) та ДТЕК (21%).

“При цьому відсутній імпорт електроенергії, який може створити конкуренцію національним виробникам, а нова модель ринку поки що не передбачає ніяких прямих ефективних запобіжників, що могли би впливати на виробників зі значною часткою на ринку”, – підкреслив він.

Ще один пласт проблем, за словами Ковальчука, – неприйняття усіх необхідних нормативно-правових актів і заходів, які уможливлять впровадження нового ринку електричної енергії з 1 липня.

“Досі відсутній повний перелік нормативних актів для запуску ринку допоміжних послуг. Також вже півроку залишається невирішеною проблема з блокуванням платежів для розробників програмного забезпечення для балансуючого ринку та ринку допоміжних послуг”, – додав він.

Нагадаємо, 14 травня законопроект щодо використання ядерної енергії пройшов перше читання.

Як повідомлялося, відновлювана енергетика в Україні розвивається швидкими темпами. У такій ситуації важливо забезпечити стабільність роботи енергосистеми.

 

Економічна правда

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.