Хата для депутата. Скільки сплачують за комунальні приміщення в Івано-Франківську політичні партії та народні депутати

Економіка, Новини

Скільки сплачують за комунальні приміщення в Івано-Франківську політичні партії та народні депутати

Двоє народних депутатів та з десяток партійних організацій орендують комунальні приміщення в Івано-Франківську. Оренда у центрі міста обходиться щонайбільше у 36 гривень за 1 кв. метр. Деякі партійні осередки, схоже, хитрують, щоб мінімізувати орендну плату. Трапляється, що за адресами окремих партійних організацій зареєстровані ще й приватні фірми партійців.

На території Івано-Франківська розташоване комунальне майно, власниками якого є Івано-Франківська міська та обласна ради. Втім ані політичні партії, ані народні депутати не використовують для своєї діяльності комунальні приміщення міста, усе майно, яке орендують політики, є власністю територіальних громад Івано-Франківської області, пише ГК.

По чому оренда для депутатів…

Комунальні приміщення під громадські приймальні орендують двоє народних депутатів: Юрій Бабій, який пройшов до Верховної Ради за списками політичної партії «Народний фронт», та Руслан Князевич, який став народним депутатом за списками політичної партії Блок Петра Порошенка.

Приймальня Юрія Бабія розташована на вул. Новгородській, 49. Майже 49 квадратних метрів народному депутату обходяться у 580 гривень на місяць, тобто – майже 12 гривень за 1 квадратний метр.

Юрій Бабій не декларує орендованого приміщення. Попри те, що договір оренди приміщення було укладено у 2015 році, а переукладено – на початку цього року, народний депутат у жодній зі своїх декларацій не зазначає про оренду приміщення для громадської приймальні. На сайті Верховної Ради також немає контактів його приймалень.

Народний депутат Руслан Князевич орендує приміщення для приймальні на вул. Василіянок, 62А (за цією адресою також розміщене КП «Муніципальна інвестиційна управляюча компанія»). Одразу при вході до приміщення, над ліфтом, розміщена інформація про те, що на 5-му поверсі розташована приймальня нардепа. Кабінет зачинений, проте на вході зазначено графік роботи та контактний номер телефону.

Руслан Князевич орендує 39 квадратних метрів за ціною 416 гривень на місяць, або 10,6 гривні за 1 квадратний метр. У своїй декларації Руслан Князевич вказує орендоване приміщення як свою громадську приймальню. Приміщення в оренду народний депутат набув 26 січня 2015 року.

Згідно із Методикою розрахунку орендної плати, для розміщення громадських приймалень народних депутатів від Івано-Франківської області для виконання ними депутатських повноважень застосовується ставка 1% від оціночної вартості приміщення.

Як визначити причетність депутата, який пройшов за списками політичної партії, до Івано-Франківської області? Таку прив’язку можуть мати мажоритарники, які пройшли на певних округах. Юрій Бабій принаймні має франківську прописку, а Руслан Князевич проживає у Києві. Обоє пройшли за списками політичних партій.

…Та політичних партій

На вул. Василіянок, 62А приміщення орендують Івано-Франківська обласна організація політичної партії «Батьківщина», обласна організація Всеукраїнського об’єднання «Свобода», Тисменицька районна організація Всеукраїнського об’єднання «Свобода». На вул. Незалежності, 5 – міська організація Конгресу українських націоналістів, міська та обласна організації Української народної партії.

Судячи зі звіту партійного осередку ВО «Батьківщина» за третій квартал 2018 року, партійна організація використовує два приміщення на вулиці Василіянок: офіс партійці орендують у комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради з експлуатації майна, ще одне приміщення (кімнати) – у ТзОВ «Агроінформсервіс».

У третьому та четвертому кварталі 2018 року основним спонсором партійної організації є голова Івано-Франківської обласної організації ВО «Батьківщина» Дмитро Шлемко, який вніс на рахунки партії понад 66 тис. гривень. Ще 17,5 тис. гривень у вигляді грошового внеску на рахунок організації перерахував депутат обласної ради Андрій Іваськів, 50 гривень – Оксана Кедик. У партійному звіті за третій і четвертий квартал також зазначено, що Оксана Кедик отримувала заробітну плату за рахунок партійних коштів.

За адресою, де партійний осередок винаймає комунальне приміщення (офіс 505), зареєстровано також кілька приватних фірм. Зокрема, «Євроорганік-Івано-Франківськ», власником істотної участі та керівником якої є Дмитро Шлемко. Серед інших власників вказана й Оксана Кедик. Дмитро Шлемко та Оксана Кедик є співзасновниками іншої фірми, яка зареєстрована за цією ж адресою, – ТзОВ «ІФ-Агропромсервіс».

Обидві фірми мають сільськогосподарське спрямування: спеціалізація однієї – розведення великої рогатої худоби, другої – переробка молока, виготовлення масла та сиру.

«Ми колись думали розвивати молочний бізнес, мали спільні домовленості із підприємцями із Німеччини і вирішили зареєструватись, щоб розвивати бізнес. Але зрушень у комерційному плані немає. Така реєстрація – це нормальна практика в Україні. Ми нічого не приховували, і легко переконатися, що жодних фінансових операцій фірма не проводить», – прокоментував Дмитро Шлемко.

Згідно із методикою розрахунку орендної плати, для розміщення громадських організацій і політичних партій на площі, що не використовується для провадження підприємницької діяльності і становить не більше 50 кв. метрів, застосовується ставка оренди 2%. Якщо ж приміщення перевищує 50 кв. метрів, то ставка становить 20%.

За оренду офісу обласній організації ВО «Батьківщина» нараховують за «двоставковим» тарифом: 2% і 20%. Імовірно, за «зайвих» 5 кв. метрів організація сплачує за ставкою 20%. Загалом обласна «Батьківщина» платить трохи більше 2000 гривень орендної плати на місяць.

«На відміну від організацій інших політичних партій, ми сплачуємо, як належить, – навіть за «зайві» квадратні метри. Багато ж – понаписували на громадські чи інші організації й не платять», – каже Дмитро Шлемко.

Обласна організація Всеукраїнського об’єднання «Свобода» орендує офіс №302 площею 39 кв. метрів на вул. Василіянок 62А. Місячний платіж – приблизно 940 гривень, або ж у межах 24-х гривень за 1 кв. метр.

Вул. Василіянок, 62А, офіс 302 – така адреса закріплена і за Тисменицькою районною організацією ВО «Свобода». Районні партійці сплачують близько 690 гривень оренди на місяць, або ж 24 гривні за 1 кв. метр. Приміщення в оренду обидві організації отримали згідно з розпорядчим документом під одним номером та датою. Загальна площа обох приміщень – 67,5 кв. метрів, тобто – на 17,5 кв. метрів більше від максимальної площі, яку, згідно із методикою, можна орендувати за ставкою у 2%. Оренда офісу №302 двома партійними осередками однієї політичної сили може означати, що у такий спосіб було зменшено нарахування орендної плати.

Цікаво, що реєстрація і фактичне місце розташування районних осередків ВО «Свобода» на Івано-Франківщині здебільшого збігаються (про це свідчать партійні звіти на сайті НАЗК). Виняток – Тисменицька районна організація ВО «Свобода»: осередок, згідно зі звітом за третій квартал 2018 року, зареєстрований у Тисмениці, але фактичним його місцем розташування є Івано-Франківськ.

Раніше Тисменицьку районну організацію ВО «Свобода» очолював Михайло Королик. Нині він – голова обласної партійної організації.

«Свого часу, коли головою обласної організації був Василь Попович, я очолював Тисменицьку районну організацію. Ми домовилися, що будемо разом орендувати офіс, бо нам так було дешевше. Коли мені запропонували в оренду приміщення, я оцінював, скільки це буде коштувати, а не шукав варіантів, щоб десь когось «обходити». Бо в нас є вимога по партійній лінії, що кожна організація має мати свій офіс. Якщо є офіс – люди мають де зібратися, – пояснює Михайло Королик. – Можливо, переоформимо все на обласну організацію – щоб ніхто не думав, що ми від чогось ховаємось».

На вул. Незалежності, 5 орендують комунальні приміщення міська та обласна організації Української народної партії. Щоправда, у відповіді на інформаційний запит зазначено, що обласна організація УНП орендує комунальні приміщення для розміщення громадської організації.

Згідно із партійними звітами, обидві організації політичних партій – обласна і міська – розташовані за однією адресою – вул. Незалежності, 5/31.

За міською організацією УНП закріплена оренда 37,37 кв. метрів за ціною 19 грн. за 1 кв. метр, а за обласною організацією УНП – 43,94 кв. метри за ціною 18 грн. за 1 кв. метр.

Це – невеликі суми коштів. Однак навіть такі суми невідомо з яких джерел оплачують орендарі. Скажімо, у третьому та четвертому кварталі 2018 року обласна організація УНП подала до НАЗК звіт про майно, доходи й витрати із суцільними нулями. У звіті не задекларовано ні орендованого приміщення, ні, зрештою, грошових внесків, за які можна було б оплатити оренду приміщення.

Як і у випадку із ВО «Свобода», оренда одного і того ж приміщення двома партійними осередками однієї політичної сили може означати, що у такий спосіб було зменшено нарахування орендної плати.

Міська організація КУНу орендує 37,7 кв. метрів на вул. Незалежності, 5 за ціною майже 16 грн. за 1 кв. метр. У звіті міської організації політичної партії КУН – також одні нулі. За які кошти орендує приміщення організація – невідомо.

Орендарем майже 40 кв. метрів на вул. Степана Бандери є ГО «Громадський рух «Народний контроль Прикарпаття». Організація зазначена у відповіді на інформаційний запит як ГО, хоча є учасником виборчого процесу. У 2015 році «Народний контроль» взяв участь у виборах депутатів місцевих рад 12 областей України, а цьогоріч – висунув кандидата у Президенти на виборах Президента України.

Громадський рух «Народний контроль Прикарпаття» орендує 39,5 кв. метрів за ціною 19,5 гривні за 1 кв. метр.

Така ж ситуація – і щодо Івано-Франківської обласної організації Української національної асамблеї. У відповіді на інформаційний запит вказано, що орендар є громадською організацією, хоча насправді це політична партія, яка є активним учасником виборчого процесу в Україні.

Івано-Франківська обласна організація Української національної асамблеї орендує 27,8 кв. метрів на вул. Незалежності, 5 за ціною 17 грн. за 1 кв. метр.

Схожа ситуація – з ГО «Правий сектор». Орендар вказаний як громадська організація. Хоча на офіційному сайті «Правого сектора» об’єднання означене як «українська військово-політична сила».

Цікаво, що ГО орендує два приміщення на вул. Незалежності, 5 площею 27,04 та 16,51 кв. метрів за ціною 28 грн. за 1 кв. метр. Обидва приміщення були надані організації одним розпорядженням наприкінці вересня 2016 року.

Оксана ПІЛЯНСЬКА

Матеріал підготовлено в рамках проекту IWPR за підтримки МЗС Норвегії

 

Хто орендує Де орендує Яку площу орендує Скільки платить / грн Скільки коштує 1 кв. грн/метр
Івано-Франківська обласна організація ВО “Свобода” вул. Василіянок, 62А 39 941,87 24
Тисменицька районна організація ВО “Свобода” вул. Василіянок, 62А 28,47 687,67 24
Івано-Франківська міська організація Української народної партії вул. Незалежності, 5 37,37 713,8 19
Івано-Франківська обласна організація Української народної партії вул. Незалежності, 5 43,94 789,02 18
Івано-Франківська обласна організація політичної партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» вул. Василіянок 62,А 55,9 2024,4 36,2
Політична партія «Івано-Франківська міська організація КУН» вул. Незалежності, 5 37,7 609,24 16,1
ГО «Громадський рух «Народний контроль Прикарпаття» вул. С. Бандери, 77 39,52 717,69 19,5
Івано-Франківська обласна організація «Українська національна асамблея» вул. Незалежності, 5 27,82 473,9 17
ГО «Правий сектор» вул. Незалежності, 5 27,04 753,61 28
ГО «Правий сектор» вул. Незалежності, 5 16,51 460,13 28
Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.