У палаці Потоцьких презентували кіносценарій за мотивами роману франківського письменника

Новини, Суспільство

У рамках фестивалю історичної прози “Софія”, який цими днями триває в Івано-Франківську, відбулася презентація кіносценарію Дмитра Білого за мотивами роману Степана Процюка “Травам не можна помирати”.

У книжці йдеться про радянську Україну 70-их років. Головні герої – люди, які чинили спротив радянській системі. Письменник Степан Процюк розповів, що є запит на таку тематику фільму у нинішній час. Символічно, презентація відбулась в історичному місці – на території Палацу Потоцьких.

“У сусідніх країнах є багато ретро-фільмів про 50-ті, 70-ті роки, а в нас немає.  “Травам не можна помирати” став першим романом в українській літературі про 70-ті роки, якщо не рахувати романів радянських письменників”, – зазначає письменник.

А назва має метафоричний зміст. Як пояснює Процюк, “травам не можна помирати” може символізувати життєстійкість української нації, яка витримала Голодомор і війни. “В нас одна з найтяжчих історій і ми заслужили нарешті щасливої історії”, – каже автор.

Романом зацікавився кіносценарист Дмитро Білий. Період, про який йдеться у книжці, називає “білою плямою”, якої недостатньо торкалися в українській літературі.

“Я вважаю “Травам не можна помирати” одним із найкращих романів, які були створені за останні чверть сторіччя в Україні. Він настільки різноплановий, зачіпає болючі і актуальні проблеми, хоча він описує події кінця 60-х, початку 70-х років в Україні. Він заповнює прогалину, якої українська література не торкалася в повному обсязі”, – зауважує сценарист.

Робота над кіносценарієм була дуже складною, оскільки чимало сюжетних ліній, які би краще вклалися у телесеріал, довелось опустити і залишити одну головну, навколо якої буде побудована художня кінострічка.

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.