У Івано-Франківську вступає в дію новий Закон України «Про житлово-комунальні послуги»

Економіка, Новини

Під час сьогоднішньої оперативної наради директор Департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою Михайло Смушак розповів про особливості нового Закону України «Про житлово-комунальні послуги».

За його словами, 1 травня 2019 року повністю вступили в дію всі норми Закону України «Про житлово-комунальні послуги».

Закон чітко дає визначення житлової послуги – це послуга з управління багатоквартирним будинком (утримання спільного майна багатоквартирного будинку, купівля електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного будинку та поточний ремонт спільного майна багатоквартирного будинку.

Комунальні послуги – це постачання і розподіл природного газу, постачання і розподіл електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізоване водопостачання, водовідведення, поводження з побутовими відходами.

Також у Законі прописані 3 суб’єкти правових відносин у сфері ЖГК: споживачі, управителі і виконавці. Споживачі поділяються на два види: індивідуальні та колективні. Індивідуальні – кожен власник укладає угоду від свого імені, колективний – об’єднує мешканців і від їхнього імені укладає угоду.

Також існуватимуть два види договорів – індивідуальний і колективний, власники помешкань мають самостійно вирішити, який договір вони укладуть. Якщо протягом року суб’єкти не визначаться з формою управління, то з ними автоматично будуть укладені індивідуальні договори.

Що стосується електрики і газопостачання, то з надання цих послуг можуть бути тільки індивідуальні договори.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.