НАЗК внесено відомості стосовно 1482 осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення

Кримінал, Новини

Сьогодні, 14 травня, минає 100 днів, відколи на сайті Національного агентства розпочав роботу Єдиний державний реєстр осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення. 

За цей час в Реєстр внесено відомості стосовно 1482 осіб, всього в Реєстрі понад 25 000 записів стосовно осіб які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення.

Особливість Реєстру полягає в основних принципах його функціонування: зручність, прозорість, доступність. Саме їх запровадження дало можливість вивести взаємодію між державою та громадянами на новий, вищий рівень, створити сприятливі умови суб’єктам бізнесу в частині скорочення часу (до 5 хвилин) на отримання довідки про наявність/відсутність відомостей про них у вказаному Реєстрі.

Для цього у Реєстрі передбачена функція самостійного безоплатного отримання фізичними та юридичними особами – учасниками публічних закупівель вищевказаної інформаційної довідки, чим виключено корупційну складову.

З початку роботи Реєстру самостійно сформовані та отримані фізичними/юридичними особами 19680 таких довідок.

Водночас Національне агентство  надало 363 витяги з Реєстру за зверненням  в установленому порядку фізичних осіб.

Всього з початку роботи Реєстру опрацьовано 3350 електронних копій судових рішень, на підставі яких до Реєстру внесено відомості стосовно:

– 1398 осіб, які судом визнані винними та притягнуті до кримінальної або адміністративної відповідальності за вчинення корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень;

– 84 особи, яких притягнуто до дисциплінарної відповідальності за вчинення пов’язаних з корупцію правопорушень.

Переважна більшість осіб, відомості стосовно яких внесено до Реєстру,  притягнута до адміністративної відповідальності за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого частиною першою статті 172-6 КУпАП (несвоєчасне подання декларації).

Водночас за вказаний період  на законних підставах з Реєстру вилучено відомості стосовно 6 осіб.

За період ведення Реєстру у рамках проведення спеціальної перевірки, передбаченої статтями 56 та 57 Закону України «Про запобігання корупції», Національне агентство здійснило перевірку відомостей стосовно 2900 осіб, які претендують на зайняття посад, пов’язаних з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування.

Звертаємо увагу, що згодом планується взаємодія Реєстру з порталом відкритих даних.

Нагадуємо, що Реєстр розпочав свою роботу 4 лютого 2019 року.  Більш детально з особливостями роботи Реєстру можна ознайомитися на офіційному сайті Національного агентства у рубриці «Запобігання та виявлення корупції», розділ «Єдиний державний реєстр осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення».

За довідкою щодо роботи Реєстру звертатися за телефоном: +38(044)200-06-90; за технічною допомогою: +38(044)200-06-94  та на e-mail: support@nazk.gov.ua

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.