Чим варена цибуля може нашкодити здоров’ю

Здоров'я, Новини

Про ріпчасту цибулю, як про джерело вітамінів і мікроелементів знають всі, не враховуючи її користь як профілактичний продукт в плані протистояння простудних захворювань і розладів шлунково-кишкового тракту. Ось тільки мало хто знає, що варена цибуля втрачає свої властивості і стає не тільки шкідливою, а й небезпечною, інформує Голос.if.ua.

Дієтологи Техаського інституту фітнесу встановили користь свіжої цибулі в плані наявності в ній цінного вітаміну C, флавоноїдів, сірки та інших речовин, що позитивно впливають на здоров’я. З іншого боку дослідження показали, що термічна обробка цибулі не тільки видаляє з неї всю корисну складову, а й може спровокувати серйозні розлади шлунка і кишечника. Вся справа в тому, що виварка цього овоча видаляє з нього корисні речовини, переносячи в бульйон, а сам продукт стає дуже важким для травлення – це прямий шлях до здуття живота, метеоризму і інших проблем з шлунково-кишковим трактом.

Варена цибуля може викликати потужну діарею з подальшим зневодненням. Це, до речі, дуже небезпечно для тих людей, які вважають такий овоч корисним, забуваючи про наявність шкоди. Особливо небезпечний такий варіант приготування і вживання цибулі для організму, людям які мають індивідуальну непереносимість цибулі і ряд алергічних реакцій на її компоненти. Незважаючи на те, що варена цибуля дуже сильно втрачає свої складові, вона все одно може викликати алергічну реакцію.

Цибуля містить ряд кислот, зокрема, фосфорну. У свіжому продукті вона цілком нейтральна і навіть корисна в певних випадках. А ось при варінні овоча повністю змінює свою користь на шкоду. До речі, за результатами досліджень було встановлено, що під час відварювання цибулі, її компоненти не тільки виходять з плоду, а й перемішуються. Для бульйону це цілком нормально (з огляду на концентрацію), а якщо перетримати цибулю в відварі – змішані компоненти потраплять назад в овоч, що шкідливо.

Про це, до речі, говорять багато кулінарів, що радять просто викидати цибулю, яка була компонентом бульйону. Для смаку і користі рекомендується додати свіжий плід, теж трохи його підварити. Знаходження плода в окропі протягом 30-60 хвилин якраз і призводять до неприємних наслідків. Це все, має сенс тільки при вживанні великої кількості цибулі. Помірна порція відвареного плоду не буде небезпечною або шкідливою для організму.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.