Українські катери прямують додому – ВМС

Без рубрики, Новини

Російська сторона передала Україні захоплені рік тому в районі Керченської протоки українські військові катери “Бердянськ”, “Нікополь” і буксир “Яни Капу”, пише Голос.if.ua.

Українські військові кораблі “Нікополь”, “Бердянськ” і буксир “Яни Капу” розпочали рух у напрямку до материкової частини України. Про це 18 листопада поінформувала пресслужба Військово-морських сил Збройних сил України у Facebook.

“Наразі українські буксири “Титан”, “Гайдамаки” та пошуково-рятувальне судно “Сапфір” разом із катерами й буксиром розпочали рух у напрямку материкової України”, – ідеться в повідомленні.

25 листопада 2018 року РФ обстріляла і захопила в Чорному морі катери “Бердянськ” і “Нікополь”, а також буксир “Яни Капу”, які поверталися до Одеси після спроби пройти через Керченську протоку в Азовське море. Російські силовики затримали 24 українських моряків, пізніше їх заарештували у кримських “судах” і перевезли до Москви. Усім українцям висунули обвинувачення в незаконному перетинанні кордону РФ.

У квітні 2019 року Україна звернулася в Міжнародний трибунал із морського права, вимагаючи як тимчасові заходи зобов’язати РФ негайно звільнити моряків і кораблі. Російська сторона відмовилася від участі у слуханнях.

25 травня трибунал у Гамбурзі зобов’язав Росію негайно звільнити три затримані українські кораблі, а також 24 затриманих моряків і дозволити їм повернутися в Україну. Строк виконання рішення закінчився 25 червня.

7 вересня між Україною та РФ відбувся обмін утримуваними особами у форматі “35 на 35”. Серед тих, хто повернувся на батьківщину, – захоплені Росією після інциденту біля Керченської протоки 24 українські моряки. Адвокат Микола Полозов повідомляв, що моряків відпустили під поручительство української омбудсменки Людмили Денісової.

У жовтні міністр закордонних справ України Вадим Пристайко говорив, що найближчим часом Росія поверне Україні військові кораблі. Він розповів, що Україна та РФ взаємодіють щодо цього питання і процес переговорів наразі “на фінальному етапі”.

За даними заступниці міністра закордонних справ України Олени Зеркаль, Київ мінімум сім разів звертався до російської влади з вимогою повернути кораблі.

У Раді Федерації РФ вимагали від України визнати, що дії моряків були провокаційними, для того щоб Москва повернула захоплені кораблі.

15 листопада російська газета “Коммерсантъ”, посилаючись на свої джерела, написала, що Росія має намір повернути захоплені українські кораблі до проведення саміту в нормандському форматі. У МЗС РФ заперечували зв’язок між поверненням катерів та буксира і зустріччю “Нормандської четвірки”.

17 листопада військові катери “Бердянськ” і “Нікополь”, а також буксир “Яни Капу” вивели з Керчі, вони пройшли під Керченським мостом.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.