Концесія, кафе й готелі. Що планують зробити із залізничним вокзалом у Франківську (фото)

Економіка, Новини

Кілька тижнів тому з’явилася інформація, що залізничний вокзал у Івано-Франківську планують передати в концесію. Про це повідомила заступниця міністра інфраструктури України Олександра Клітіна. Втім, як виявилося, з «Укрзалізницею» це не узгоджували.

З 2017 року АТ «Укрзалізниця» підпорядковувалося міністерству економіки, а в середині жовтня уряд повернув її міністерству інфраструктури, як було раніше. Перед тим президент Володимир Зеленський дав доручення Кабміну до кінця цього року підготувати план реструктуризації «Укрзалізниці». За зміни у Мінінфраструктури прийнялися відразу, пише Голос.if.ua з посиланням на “Репортер“.

Крім залізничного вокзалу в Івано-Франківську, в концесію планують передати вокзали у Харкові, Дніпрі, Вінниці, Запоріжжі, Хмельницькому та Миколаєві. До того їхню роботу мають проаналізувати експерти Світового банку. Також міністерство планує ще багато змін.

6 вересня у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт «Про залізничний транспорт України». У пункті 6 статті 15 йдеться, що залізничну інфраструктуру можуть передавати у концесію, оренду, лізинг, управління та спільну діяльність на конкурсних засадах. За словами Клітіної, законопроєкт очікують прийняти до кінця року.

Зараз на балансі «Укрзалізниці» у Франківську перебувають 15 об’єктів. Крім самої будівлі вокзалу, це металева огорожа, посадкові платформи, два павільйони, приміщення гаражу та навіть Привокзальна площа. Якщо вокзал передадуть у концесію, то це означає, що якась приватна компанія отримає все це у тимчасову експлуатацію, вкладатиме туди гроші й отримуватиме прибуток.

За словами начальника відділу інфраструктури ІФ ОДА Юрія Труханівського, франківський вокзал не є збитковим, тому невідомо, чому він ввійшов у список тих, які збираються передати.

Офіційних заяв з приводу ініціативи міністерства залізничники не робили. У пресслужбі «Укрзалізниці» повідомили «Репортеру», що з міністерства до них не зверталися з приводу передачі франківського вокзалу в концесію. Отже, рішення приймали без них, і не дивно: у міністерстві не раз публічно критикували «Укрзалізницю».

Тепер міністр інфраструктури Владислав Криклій повідомив, що підприємство-монополіста нарешті почнуть змінювати. До кінця 2022 року «Укрзалізницю» планують поділити на три компанії: будуть окремі оператори інфраструктури, вантажного та пасажирського перевізників. На думку міністра, оренда та продаж майна, а також концесія об’єктів стане джерелом додаткових коштів. Також, за словами Криклія, концесія вокзалів допоможе перетворити їх у зручні простори з торговими площами, кафе та готелями.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.