Бахматюк: Чи планую я повертатися в Україну? Поки не знаю

Новини, Суспільство

Український бізнесмен, власник групи компаній “Укрлендфармінг” і колишній акціонер “VAB Банку” Олег Бахматюк заявив в інтерв’ю “Стране”, опублікованому 15 листопада, що приблизно за тиждень вирішить, чи повертатися йому в Україну. Зараз він перебуває за кордоном, про це повідомляє Голос.if.ua.

“Ви плануєте повертатися найближчим часом?” – запитали в бізнесмена. “Поки не знаю. Ми вважаємо, що є багато порушень”, – відповів він.

“По-перше, це порушення прав людини, тому що ці справи відкрив [перший заступник глави ГПУ Віталій] Касько незаконно. По-друге, є конфлікт інтересів із [керівником Національного антикорупційного бюро України Артемом] Ситником. Я хочу, щоб суспільство це знало. Я не збираюся мовчати, я буду захищатися. Найболючіший момент – це моя компанія. Люди мають відчувати, що ми продовжуємо працювати і боротися. Зокрема й через вас я говорю зараз зі своїми людьми”, – сказав Бахматюк.

На запитання, як довго він планує перебувати за межами України, бізнесмен відповів: “Я маю вирішити”.

“Зараз спілкуюся щодня зі своїми кредиторами. Уранці йшов до вас, і в мене вже 20 дзвінків. Усі хочуть пояснень. Це нові умови. Фактично цією підозрою нас відкинули на чотири роки назад. Тоді, після втрати Донбасу і Криму, де були наші активи, де був наш величезний ринок, ми провели дуже важкі переговори про реструктуризацію. Але в підсумку змогли це зробити. А тепер усе починається спочатку… Я не думав ще кудись їхати, якщо я вирішу не повертатися. А я ще не не вирішив… У мене 100% активів в Україні. Перенести їх неможливо. Одні юристи пропонують мені зараз повернутися, але ми ж розуміємо, якою може бути сума застави… Звичайно, легше
буде оборонятися там, ніж тут. Другий шлях – залишитися за кордоном. За тиждень вирішу”, – додав Бахматюк.

Протягом 11–12 листопада детективи НАБУ повідомили про підозру вісьмох фігурантів справи “VAB Банку”, серед яких колишній перший заступник голови НБУ Олександр Писарук, колишні чиновники НБУ, топменеджери “VAB Банку”. Їх підозрюють у заволодінні коштами стабілізаційного кредиту цього банку на суму 1,2 млрд грн, виданого в жовтні 2014 року. 13 листопада НАБУ заочно повідомило про підозру Бахматюка та ексголову правління “VAB Банку” Дениса Мальцева. Бізнесмен вважає, що “ніякої підозри йому немає”.

У НАБУ зазначили, що у 2014 році, за 40 днів після надання кредиту, НБУ визнав “VAB Банк” неплатоспроможним, 1,2 млрд грн банк регулятору не повернув. Бахматюк був найбільшим акціонером “VAB Банку”. Зараз бізнесмен перебуває у Швейцарії.

НАБУ розслідує цю справу із 2016 року. У лютому 2019-го тодішній генпрокурор Юрій Луценко змінив підслідність, передавши матеріали провадження слідчим поліції і прокурорам. У серпні справу закрили, а у вересні новий генпрокурор Руслан Рябошапка скасував постанову про закриття і повернув провадження НАБУ.

Бахматюк називає обвинувачення на свою адресу необґрунтованими, аргументуючи таку позицію тим, що кредит, виданий банку, використовували за призначенням.

11 листопада бізнесмен написав відкритий лист президенту України Володимирові Зеленському, в якому просить втрутитися в ситуацію і допомогти припинити тиск силовиків на бізнес. Він заявив, що неодноразово робив пропозиції Фонду гарантування вкладів і Нацбанку України конструктивно вирішити питання із заборгованістю банку і виплатити 8 млрд грн до бюджету, застосувавши механізм реструктуризації і залучаючи авторитетних міжнародних аудиторів.

15 листопада у Національному банку України заявили, що Бахматюк винен державі 29,3 млрд грн. Регулятор у зв’язку з цим подав проти Бахматюка і його компаній більше ніж 50 позовів у різні суди. Бахматюк назвав інформацію про заборгованість у розмірі 29,3 млрд грн такою, що не відповідає дійсності, і маніпулятивною.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.