Плата за інтернет може подорожчати до 1,3 тис. грн, – ІнАУ

Новини, Суспільство
В інтернет-асоціації розкритикували два запропоновані законопроекти.

Плата за інтернет в Україні може подорожчати до € 50 (більше 1,3 тис. грн), про це інформує Голос.if.ua . До такого стрибка може привести додаткове адміністративне навантаження на малого і середнього оператора. Про це повідомляє InternetUA з посиланням на представників Інтернет Асоціації України (ІнАУ), які в ході конференції обговорили пропоновані депутатами законопроекти (№2264 «Про електронні комунікації» та №2320 «Про розвиток інфраструктури для цифрової трансформації економіки і суспільства»).

«Ми вивчили ці законопроекти і хотілося б сказати, що ніколи не було так тривожно за інтернет в країні, як після того, коли держава вирішила допомогти в його розвитку», – сказав голова правління ІнАУ Анатолій П’ятников.

Також він зазначив, що в одному із законопроектів пропонується вважати постачальниками всіх, хто надає послуги що повністю або частково складаються з зберігання і передачі інформації в будь-якій мережі, які підпадають під регулювання нашими чиновниками.

Стурбованість ІнАУ викликана законопроектами «Про електронні комунікації» (№ 2264) та «Про розвиток інфраструктури для цифрової трансформації економіки і суспільства» (№ 2320), які знаходяться на розгляді в парламенті.

«Коли залишиться, як в Європі, 3−4 оператора, тоді цінник і виросте. В результаті споживачеві варто готуватися до вартості послуги в 40−50 євро», — стверджують в ІнАУ.

«Навіть неспеціалісту в телеком-галузі повинно бути зрозуміло, що таким чином під це визначення потрапляє і Facebook, Telegram, Office 365, YouTube і взагалі все, що завгодно і хто завгодно, навіть журналісти. І всі вони повинні будуть, в разі прийняття закону, звітувати перед регулятором, підписувати тільки ті договори і тільки в тій формі, яка буде встановлена нашими чиновниками, і надавати послуги за правилами і тарифами, які визначає регулятор» , – розповів П’ятников.

В асоціації закликають відкликати законопроекти і приділити час на розробку нормального закону, який, якщо і введе регулювання, то має відповісти на питання: яку проблему це саме регулювання вирішує.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.