На Івано-Франківщині утворено 39 об’єднаних територіальних громад

Новини, Суспільство

Відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регіональної політики, децентралізації та розвитку місцевого самоврядування.

Ключовим питанням порядку денного засідання стало обговорення стану реформування місцевого самоврядування, децентралізації влади та перспективи завершення процесу об’єднання територіальних громад області, про це повідомляє з посиланням на пише Голос.if.ua.

Як зауважила заступниця голови облдержадміністрації Світлана Онищук, наразі в області утворено 39 об’єднаних територіальних громад, до яких увійшло 169 місцевих рад.

“Міністерство розвитку громад та територій України пропонує внести зміни у методику формування спроможних громад, а саме уточнити критерії ресурсної спроможності ОТГ. Згідно з ними в ОТГ має проживати не менше 250 дітей шкільного віку та 100 дітей дошкільного віку, частка місцевих податків та зборів у власних доходах громади не повинна бути менше 10% тощо. Якщо зміни будуть затверджені, ми будемо переглядати перспективний план формування територій громад області“, – розповіла Світлана Онищук.

Перший заступник голови обласної ради Василь Гладій підкреслив, що до чергових місцевих виборів об’єднання громад повинне завершитися, в іншому разі реформа не відбудеться.

“Якщо ми говоримо про те, щоб громади були спроможні, треба кардинально змінювати перспективний план. Більшість діючих громад не відповідатиме новим критеріям. Якщо новий перспективний план буде створений, потрібно, щоб був затверджений Кабміном і згідно з ним мають відбуватися вибори“, – наголосив Василь Гладій.

“Зараз стоїть питання про завершення реформування системи адміністративно-територіального устрою і потрібно її витримати так, щоб громади мали можливості розвитку. Тому деякі з них мусять бути об’єднані“, – додав депутат обласної ради Дмитро Дзвінчук.

Разом з цим депутати обговорили та рекомендували до розгляду на сесії обласної ради проєкти рішень, які передбачають внесення змін до Програми розвитку місцевого самоврядування в Івано-Франківській області на 2016-2020 роки та представлення до нагородження Грамотою Верховної Ради України.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.