Фермер з “КоломОйського району” підтримав скандальний закон про продаж землі іноземцям

Новини, Суспільство

Комітет парламенту повторно розглянув законопроєкти щодо ринку землі, залишивши в силі рекомендацію прийняти закон про продаж землі іноземцям з 2024 року.

Про це повідомив голова комітету Микола Сольський, пише LB.ua.

Це викликало обурення серед опозиційних депутатів, представників аграрних асоціацій і гостей засідання, які почали скандувати: «Ганьба!» Представники партії Свобода вигукували звинувачення на адресу «слуг народу»: «Ви – щури!», на що Сольський запропонував їм «подивитися в дзеркало».

Під час обговорення питання член комітету від Батьківщини Вадим Івченко нагадав, що внаслідок консультацій керівників фракцій ще 18 жовтня була досягнута домовленість «про проведення легітимного засідання і розгляду заново всіх інших 10 альтернативних законопроєктів по землі».

«Адже ви фактично провели засідання комітету без нас і рано вранці, де за 20 хвилин прийняли рішення про рекомендацію прийняти парламенту законопроєкт, де передбачено право продажу землі іноземцям. Це було таємне засідання комітету, де було прийняте нелегітимне рішення», – підкреслив Івченко.

На засіданні також були присутні представники аграрних асоціацій, які протягом години зверталися до керівництва комітету з проханням переглянути рішення про рекомендацію прийняти в першому читанні законопроєкт без консультацій з ними і без врахування їхніх пропозицій. Однак ця пропозиція, зрештою, не була підтримана.

Цікаво, що одним з тих, хто голосував “ЗА” є вже відомий прикарпатський нардеп – “фермер з КоломОйського району” Володимир Тимофійчук.

Також до складу Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики входить і Олександр Матусевич, який представляє в парламенті інтереси Долинського, Рожнятівського та частини Богородчанського району. Він також підтримав дане рішення.

Проєкт закону України №2178-10 передбачає скасування з 1 жовтня 2020 року заборону на відчуження земель сільськогосподарського призначення усіх форм власності.

Купувати земельні ділянки зможуть громадяни України, територіальні громади, держава, юридичні особи України.

До 1 січня 2024 року триватиме перехідний період, під час якого іноземці та юридичні особи, бенефіціарним власником яких є іноземці, особи без громадянства, юридичні особи, створені за іншим законодавством, ніж законодавство України, іноземні держави не зможуть набувати права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення.

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.