На Тлумаччині занедбаний млин хочуть перетворити на туристичний об’єкт (фото)

Без рубрики
У селі Нижнів Тлумацького району занедбаний млин пропонують відновити та перетворити на туристичний об’єкт, пише Голос.if.ua

Про це повідомив директор КП “Дністровський регіональний ландшафтний парк імені Сергія Дідича” Михайло Ковтун у Facebook-спільноті “Тлумаччина туристична”, інформує “Укрінформ”.

“Натрапив на фото нижнівського млина. Ще декілька років тому пропонував відновити його як туристичний об’єкт. … Отож, давайте це зробимо. Варіантів, як його відновити, є багато, як і нюансів”, – зазначив Михайло Ковтун.

Він зауважив, що деякі елементи млина досі збереглися.

Як розповів Михайло Ковтун кореспонденту “Укрінформу”, старий водяний млин стоїть біля річки Млинівка, за 200 м до Дністра. За легендами місцевих жителів, на цьому млині ще козаки мололи порох. Відтак, припускають, що водяний млин тут стояв ще у XVII столітті. За радянської влади водяний млин належав колгоспу. Ще у 1990-их селяни пам’ятають старого мельника, який тут молов борошно на хліб, а з початком приватизації млин опинився на господарській землі. У 2003 році, після чергової повені, млин зламався і став нікому не потрібним.

“Відновити цей млин – означає дати йому друге життя”, – стверджує Михайло Ковтун і водночас зізнається, що зробити це буде непросто.

Усе, за його словами, зводиться до того, що млин стоїть на приватній землі. Господар не має наміру його ремонтувати, а активісти не можуть зайти на приватну власність. Тому єдиний вихід, каже Михайло Ковтун, звернутися до місцевої влади.

“Млин – пам’ятка архітектури місцевого значення. За можливості, можна викупити, або просити, щоб власник передав чи повернув млин у комунальну власність села для того, щоб можна було вкладати в неї кошти. Є ще можливість зробити його діючим”, – переконаний Михайло Ковтун.

Він зауважив, що в Україні залишилося всього шість водяних млинів і жоден з них вже не працює.

Довідково. Дністровський регіональний ландшафтний парк створений 1993 року з метою збереження унікального природного комплексу вздовж річки Дністер. На території парку є понад 430 пам’яток архітектури різних періодів.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.