Де і як в Івано-Франківську обміняти дрібні монети

Новини, Суспільство

Українці не зможуть використовувати монети 1, 2 та 5 копійок для здійснення готівкових розрахунків. Ці монети перестануть бути платіжним засобом та будуть вилучені з готівкового обігу.

Рішення про вилучення дрібних монет з обігу – це частина комплексного рішення з оптимізації Національним банком України номінального ряду банкнот та монет гривні. Завдяки оптимізації у перспективі номінальний ряд гривні скоротиться із 17 до 12 номіналів, інформує Голос.if.ua.

У такий спосіб він наблизиться до найпоширенішої світової практики: усього залишиться 6 номіналів монет та 6 номіналів банкнот. Це зробить готівкові розрахунки зручними, простими та комфортними.

Водночас упродовж наступних трьох років громадяни зможуть обміняти монети дрібних номіналів без обмежень та безкоштовно на монети та банкноти інших номіналів у сумах, кратних 10 копійкам:

– в усіх відділеннях українських банків – упродовж першого року з дати вилучення їх з обігу до 30 вересня 2020 року включно;

– у Національному банку та уповноважених банках (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзенбанк Аваль) – упродовж трьох років з дати вилучення їх з обігу до 30 вересня 2022 року включно.

Також з обігу поступово виводитиметься монета номіналом 25 копійок, яка поки залишиться платіжним засобом.

Але ті монети номіналом 25 копійок, що потраплятимуть у банки, не повертатимуться назад в обіг і поступово їх ставатиме все менше. Отже, в обігу залишатимуться монети номіналами 10, 25 та 50 копійок.

Одночасно з цим, в обігу з’являться не тільки монети в 1 і 2 гривні, а також – номіналом у 5 гривень.

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.