Унікальна екосистема Карпатського Національного природного парку під загрозою (відео)

Кримінал, Новини

Проблем у сфері природно-заповідного фонду на сьогоднішній день є доволі багато. Одна із основних і мабуть найбільш гострою є проблема збереження цінних природних ландшафтів, про це інформує  Голос.if.ua.

За останні десятиліття корумповані можновладці доволі часто просто захоплювали ласі шматки землі, приватизували їх  а згодом здебільшого перепродували отримуючи при цьому чи не малий капітал. Подібна ситуація є і в Карпатському національному парку, де керівництво протягом багатьох років позбувалось значних площ заповідної території. Водночас пралісові  ділянки до тепер офіційно не індефіковані і не внесені в матеріали лісовпорядкування.

На заповідних землях будувались маєтки, земля перепродувалась, водночас даючи змогу багатіти і багаторічним керівникам національного парку. Вони збудували і собі дорогі будинки, готельні комплекси, розпочали свій бізнес. А при цьому територія Карпатського парку стала меншою  на більш як 24 гектари, на яких незаконно приватизовано більш як 300 ділянок. І ніхто з працівників служби охорони не бачив цього, не склав жодного документу реагування.

Поряд з таким «розвитком» Парку не відбувались зрушення і в інших сферах діяльності. Чисельність туристів, які відвідували парки зростала, а офіційна статистика не росла, оскільки гроші банально викрадались, а це уже мільйони гривень. Відсутність інвестицій у рекреаційну сферу привело до занедбання туристичної інфраструктури парку . За останні кілька десятиліть не впорядковано жодного туристичного маршруту, який має бути промаркований та позначений на   мапах.

Однак це  не є найбільшою проблемою. Не зворотними  процесами є самовільні рубки лісу, засмічення його побутовими та промисловими відходами, забруднення гірських рік та струмків не очищеними стічними водами. За цими фактами державною службою охорони не складаються протоколи про адмінправопорушення. Заготівля деревини в парку отримала уже вишукувальний характер, де вишукується і вирубується виключно здорова товарна деревина, а хворі і пошкодженні дерева не вирубуються. А вже зрубана деревина реалізується за заниженими цінами через великі відкати. А причини цьому доволі банальна – більшість фактів скиду зворотних стічних вод здійснюється із котеджів та готелів працівників парку та їх родичів.

А ця вся проблематика веде до одного – парк стає все менш популярним серед туристів і сюди нажаль нема такої кількості туристів, як у європейських парках. В порівнянні з будь-яким польським парком, навіть найменшим по площі Карпатський парк приймає відвідувачі менші в 10 разів при тому, що потенціал Карпатського парку є суттєво більший  ніж будь-який з національних парків Східної Європи.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.