Німецькі інвестиції прийдуть в село Березівка (відео)

Відео-новини, Новини, Суспільство

Днями до села Березівки Тисменицького р-ну прибула німецька делегація територіальної громади Вітцін на чолі з бургомістром Хансом Хюлером для обговорення даного питання та укладення угоди про соціально-економічне партнерство між громадами та спільне написання проектів до різноманітних фондів, про це інформує Голос.if.ua.

Під час зустрічі з керівниками установ і організацій, депутатським корпусом та виконавчим комітетом села Березівки, пан Хюллер провів презентацію об’єднаної громади Вітцен.

Детальніше у відео:

“Упродовж останніх років в Україні набуває актуальності питання розвитку відносин державно-приватного партнерства та його ролі у підвищенні ефективності впровадження інфраструктурних проектів як на національному, так і на місцевому рівнях. У той же час, реалізація інфраструктурних проектів в Україні із застосуванням механізму партнерства між територіальними громадами, зокрема громадами України та громадами інших іноземних держав, залишається недостатньо поширеним явищем, хоча така необхідність визріла давно.
Партнерство між громадами є ефективним та перспективним інструментом економічного і соціального розвитку на регіональному та місцевому рівні, засобом залучення коштів у проекти, де місцеві органи влади намагаються налагодити співпрацю з інвесторами. Під час такого співробітництва досягаються кращі техніко-економічні показники та результати господарювання, ефективніше використовуються державні ресурси і комунальне майно. Таке партнерство є доцільним для розвитку та забезпечення нормального функціонування суспільно значущих об’єктів, експлуатація яких потребує значних бюджетних коштів.
Такими об’єктами є підприємства комунальної сфери, автомобільні дороги, навчальні заклади, заклади охорони здоров’я та інші. Тому таке б партнерство стало б одним з шляхів об’єднання зусиль діяти з метою підвищення рівня життя населення, покращення добробуту та соціальної інфраструктури села Березівка Тисменицького району.
В цьому році, з метою розвитку соціальної інфраструктури нашого села, виконавчий комітет та депутатський корпус Березівської сільської ради взяли участь у проекті “Муніципальні партнерства з Україною” у Західній Україні.
Для налагодження подальшої співпраці, 27-29 серпня 2019 року до села Березівки прибула німецька делегація територіальної громади Вітцін на чолі з бургомістром Хансом Хюлером для обговорення даного питання та укладення угоди про соціально-економічне партнерство між нашими громадами та спільне написання проектів до різноманітних фондів (регіональний координатор проекту п. Валентина Гнасюк-Терлецька, перекладач Іван Трофаник). Під час зустрічі з керівниками установ і організацій, депутатським корпусом та виконавчим комітетом села Березівки, пан Хюллер провів презентацію об’єднаної громади Вітцін (північна Німеччина-колишня ФРН, включає в себе 11 територіальних громад). Під час спільного обговорення проекту та ряду пропозицій з німецької сторони, представники громади Березівки визначили свою ціль – побудова дитячого садка в селі. Це питання включає в себе вирішення ряду інших нагальних питань, зокрема встановлення опалення в соціально-культурному центрі села для звільнення приміщення соціальними службами під дитсадок, виготовлення проектно-кошторисної документації для реконструкції приміщення. Німецька сторона, у рамках обміну досвіду, в свою чергу готова провести навчання спеціалістів з нашої сторони для майбутніх працівників дошкільного навчального закладу. З цією метою, на запрошення німецької сторони (і за їхні кошти), у 2020 році до громади Вітцін мають можливість поїхати представники Березівки, чия доля в подальшому буде пов’язана з дітьми.
Крім того, німецьку делегацію було ознайомлено з роботою підприємств, які знаходяться на території села та роботою установ та організацій с. Березівки, зокрема делегація відвідала Березівську ЗОШ 1-3 ступенів, будинок культури с. Березівки та соціально-культурний центр села. Особливо їх вразила школа, зокрема класні кімнати молодшої школи . Як відмітив бургомістр п. Хуллер, в наповнення класів було вкладено не тільки багато коштів, а й багато любові і серця вчителів. Німецька делегація відвідала педагогічну раду з нагоди початку навчального року та познайомилася з учительським колективом.
Перед даним візитом, в липні 2019 року зовнішній експерт проекту, п. Михайло Гамалій, провів анкетування стосовно тематичних сфер українсько-німецької партнерської співпраці. Впродовж наступних місяців він і підтримуватиме нашу команду як зовнішній консультант для створення концепції та розбудови тематичних «кластерів» у рамках проекту. Таким чином, спільно з німецькими партнерськими громадами ми отримали пропозиції орієнтовані на наші потреби для партнерської роботи за тематичними напрямками, такими як добре врядування, місцевий розвиток, енергоефективність, а також захист навколишнього середовища та клімату. Також, цим передбачається подальше мережування з пропозиціями Німецького товариства міжнародної співпраці (GIZ) та іншими наявними в Україні організаціями у сфері співробітництва задля розвитку.
Окрім того, впродовж наступних тижнів буде здійснено аналіз та оцінка першої фази проекту двома зовнішніми експертами – пані Кадирбаєвою (інститут ІМАР) та паном Сільвестріні (CEval). Аналіз повинен включати формати наших заходів та інструменти підтримки, а також проектну структуру та на його основі розробити рекомендації щодо дій для впровадження другої фази проекту (2020 – 2021)”, про це написав на своїй сторінці у ФБ сільський голова Березівки Тисменицького р-ну Олександр Варa.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.