5 типів пам’яті людини, і для чого вони потрібні.

Здоров'я, Новини

Пам’ять людини складається із короткострокової, так званої робочої пам’яті, що зберігає поточні подій, і довгострокової пам’яті, яка відповідає за довготривале зберігання навичок, фактів і подій, що сталися протягом життя, про це інформує Голос.if.ua 

Короткострокова (робоча) пам’ять

Короткострокова пам’ять є тимчасовою. Вона характеризується низьким рівнем запам’ятовування. В середньому цей вид пам’яті передбачає зберігання максимум 7 елементів з тривалістю збереження до кількох хвилин.

Психологи дійшли висновку, що короткострокову пам’ять ми використовуємо постійно під час розмов, дій та роздумів. Саме тому, вчені називають цей вид робочою пам’яттю.

Епізодична пам’ять

Як правило, цей вид пам’яті люди використовують при відповіді на запитання: «Що ви робили в минулі вихідні?», або коли ви згадуєте про своє перше побачення, чи інші події, що мають для вас важливе значення.

Епізодичні спогади набагато легше пригадати, ніж події більш складні та драматичні. Якщо ви думаєте про щось важливе, наприклад про певні свята та дні народження, очевидно, що вони чітко виділяються у пам’яті з певних причин, хороших або поганих.

Довгострокова память

Цей вид пам’яті включає в себе ваші знання, вміння, навички, а також усе те, що вам цікаве і те, що ви вмієте робити. Для вас це може бути сюрпризом, але є багато речей, які ви вмієте робити, і навіть не здогадуєтесь про це. Це відбувається завдяки довгостроковій пам’яті.

Семантична пам’ять (факти)

Семантична пам’ять являє собою сукупність загальних знань – фактів і подій, а також ваш словниковий запас. Саме завдяки цьому виду пам’яті ми можемо відповісти на прості запитання, знання про які ми здобули ще в школі. Наприклад, ми знаємо про столицю Франції та Китаю. Нам відомі відповіді навіть на ті запитання, про які ми з часом забули, але при невеликих зусиллях можемо пригадати.

Семантична та епізодична пам’ять можуть перетинатися, коли ми говоримо про значущі для нас події минулого. Наприклад, завдяки семантичній пам’яті ми можемо розповісти про результати виборів. Політичне значення виборів допомагає нам пригадати власні спогади, які асоціюються з цією подією та надходять з епізодичної пам’яті.

Процедурна память (навички)

До цього виду пам’яті відносяться фізичні та розумові навички, які людина набуває протягом тривалого часу. Це може бути їзда на велосипеді, здатність писати або швидко друкувати текст на клавіатурі. Більшість наших навичок використовуються автоматично, без свідомої згадки про те, як це робиться.

Процедурна пам’ять має деякі особливості. Так, наприклад, якщо їзда на велосипеді та вміння писати та друкувати можуть зберігатись без постійної практики, то знання мови та вміння грати на музичних інструментах без постійного повторення з часом втрачається.

Знання про види памяті знадобляться вам у реальному житті. Наприклад, знаючи, що короткострокова память характеризується збереженням інформації до декількох хвилин, ви можете перевести факти, що потрапили до цього виду памяті у довгострокову. Для цього потрібно повторювати інформацію, яку ви хочете запамятати, кожного дня, і тоді вона з розряду короткострокової перейде у довгострокову.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.